Pyragas „Respublika“ – sunaikintas, kas laukia apleisto viešbučio?

Monstrais tapusių nebaigtų Kauno viešbučių „Respublika” ir „Britanika” savininkai sulaukė viešo gėdijimo.  Trečiadienį „Respublikos“ prieigose buvo suvalgytas šio pastato formos pyragas.

„Dešimtmečiais stūgstančių apleistų vaiduoklių savininkai toliau sirpsta ramybėje – pasitelkę apsukrius advokatus ieško įvairių dingsčių, kad išvengtų mokesčių“, – skelbė pilietinės akcijos organizatorius architektas Algimantas Kančas.

Jis viliasi, kad sunaikinus simbolinę „Respubliką“, svėrusią 20 kilogramų ir dekoruotą tarybų Lietuvos vėliavos spalvomis, įvyks kalėdinis stebuklas: jei nenugrius pastatas vaiduoklis, galbūt grius jo savininkai?

A.Kančo duomenimis, šiuo metu „Respublikos“ mokestinė skola yra 118,5 tūkst. litų, o „Britanikos“ – 74,8 tūkst. litų. Tokios sumos susidarė po to, kai Kauno miesto taryba priėmė sprendimą, kad apleistų pastatų savininkai nuo lapkričio 15 dienos turi mokėti 4 proc. valstybinės žemės nuomos mokestį. Iki tol šis mokestis sudarė 0,7 proc.

Akcijos organizatorius atkreipė dėmesį, kad nebaigtus objektus įsigiję savininkai nieko su jais nedaro, neturi lėšų vykdyti projektus, o apleisti objektai bjauroja miestą. Be to, kad pastatų savininkai nemoka mokesčių, kai kurie iš jų įvėlė į teismų karuseles projektuotojus, aplinkinius gyventojus. A.Kančo įsitikinimu, norint, kad „Respublika“ griūtų, reikalingi kardinalūs sprendimai.

Į pyrago valgymo apeigas susirinko kelios dešimtys žmonių – architektų, meno ir kultūros veikėjų, vietinių gyventojų. Poetas Gintaras Patackas šia proga sukūrė ir perskaitė eiles, kuriose skambėjo žodžiai „gėda vagims“, jam įkandin „gėda“ skandavo akcijos dalyviai.

A.Kančo nuomone, viešai deklaruojami planai „Respubliką“ prikelti naujam gyvenimui tėra žodžiai. Kaip „Kauno diena“ yra rašiusi, šiuo metu yra rengiami trijų sklypų Karaliaus Mindaugo prospekte detalieji planai. Viename jų stovi nebaigto viešbučio „Respublika“ monolitas, kiti du sklypai driekiasi nuo šio statinio pėsčiųjų tilto link. Tris sklypus apimanti teritorija yra tose pačiose rankose, vienas iš savininkų – verslininkas Gintaras Kviliūnas.

Šių metų liepą Kauno apygardos teismas A.Kančo vadovaujamai įmonei bei šeimai priteisė sumokėti 1,3 mln. litų nuostolių įmonėms „Fugetė“ bei „Kauno verslo rūmai“, kurios esą patyrė nuostolių dėl projektavimo darbų. A.Kančas kaltinimų nepripažino ir savo ruožtu kaltino su „Respublika“ ir aplink ją esančiais sklypais susijusias įmones bei su jomis siejamą verslininką G.Kviliūną. Teismo sprendimas apskųstas aukštesnės instancijos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va

va portretas
deja tai viesa paslatis. Turi pinigu, vadinas gali tai uzglaistyt

viktoras

viktoras portretas
nereikejo lanzbiergiui travinti tada zmoniu ir butu pastatytas tas viesbutis... visur jums sovietai matosi,,kad patys sude sedit tai nei matot nei uzuodziat

ir vėl

ir vėl portretas
Ir vėl Kančas ir Co kažko ieško...
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių