„Russkij Newsweek“ redaktorius: Maskvos politika Baltijos šalių atžvilgiu tapo pragmatiškesnė

Rusijos užsienio politika, įskaitant ir santykius su Baltijos valstybėmis, per pastaruosius dvejus metus tapo labiau pragmatiška, teigia rusų kalba leidžiamo savaitraščio "Russkij Newsweek" vyriausiasis redaktorius Michailas Fišmanas.

"Man atrodo, per pastaruosius dvejus metus užsienio politikos kryptis pasikeitė. Anksčiau užsienio politikoje buvo vadovaujamasi kompleksais, užgaulėmis ir kažkokiomis dirbtinėmis ideologinėmis interpretacijomis", - agentūrai BNS sakė M.Fišmanas.

"Dabar kursas yra labiau pragmatiškas. Aiškiausiai tai matoma Rusijos santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis, tačiau taip pat ir su kitomis valstybėmis, įskaitant Baltijos šalis", - teigė žurnalo redaktorius.

"Taip, neatmetu galimybės, kad Rusija norėtų užimti pozicijas Baltijos šalių rinkose, tačiau manau, jog tai vargu bau būtų problema liberaliai demokratinei šaliai. Iš esmės netikiu geopolitiniais tikslais, ketinimais ir sumetimais. Galiausiai, konkurencija Baltijos šalių rinkose turėtų būti ginama Europos įstatymų. Kodėl tuomet turėtume čia bijoti?" - sakė jis.

Pasak M.Fišmano, Rusijos visuomenė turi tik vieną reikalavimą Baltijos šalims - panaikinti ar bent jau supaprastinti vizų režimą.

"Žinau, jog daug mano draugų mėgsta keliauti į Baltijos šalis ir jie pageidautų daryti tai dažniau, tačiau to negali dėl vizų barjero", - sakė "Russkij Newsweek" redaktorius, pridūręs, jog jau seniai nebuvo Estijoje, todėl negali komentuoti padėties toje šalyje.

"Iš esmės neabejoju, kad padėtis demokratijos srityje Baltijos šalyse yra gera ir jei esama tam tikrų problemų, jos ilgainiui išnyks. Galbūt kalbant apie pagarbą žmogaus teisėms ir laisvėms, visuomenės diskusijos tradicijas ir kitus susijusius dalykus, padėtis Baltijos šalyse nėra tokia pat kaip Didžiojoje Britanijoje, tačiau Didžiajai Britanijai neteko kęsti komunistų priespaudos", - pabrėžė M.Fišmanas.

Redaktorius taip pat pareiškė, kad kuo greičiau Baltijos valstybių politikai liausis teikę Rusijai sąskaitas už praeitį, tuo geresni bus dvišaliai santykiai.

"Tačiau aš, tiesą sakant, nemanau, jog čia esama rimtos problemos", - pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių