Prezidentės pareiškimas rodo nerimą dėl JAV ir Rusijos suartėjimo, sako analitikas

Prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimas dėl galimos JAV ir Rusijos nusiginklavimo derybų keliamos grėsmės Rytų Europai rodo nerimą dėl Vašingtono ir Maskvos "flirto", kuris gali baigtis Baltijos šalims nepalankiais susitarimais, teigia analitikas.

"Nors prezidentė nepatikslino savo teiginio, kad derybos gali kelti grėsmę Rytų Europos ir Baltijos šalims, ji leido suprasti, jog Lietuva nepritaria JAV ir Rusijos flirtui ir tam, kad gerėjantys JAV ir Rusijos santykiai gali pasiekti etapą, kai Baltijos valstybės galėtų tapti mainų objektais", - BNS pirmadienį sakė Rytų Europos studijų centro analitikas Vytautas Sirijos Gira.

Kaip vieną iš galimų scenarijų, kuris būtų nepalankus Baltijos šalims, analitikas nurodė galimą sutarimą dėl Rusijos siūlymų kurti naują saugumo architektūrą Europoje.

"Jei pavyktų Rusijai, JAV ir didžiosioms Europos valstybėms susitarti, tai reikštų, kad NATO netenka savo pagrindinio vaidmens kaip svarbiausios Europos saugumo organizacijos, o Europos saugumas būtų didžiųjų valstybių susitarimo reikalas", - svarstė analitikas.

Kitu galimu neigiamu įvykių vystymusi V.Sirijos Gira pavadino galimą spaudimą Baltijos šalims prisidėti prie įprastinę ginkluotę ribojančios sutarties.

Prezidentė D.Grybauskaitė sekmadienį TV3 televizijos transliuotame interviu pareiškė, kad į Prahą susitikti su JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama) balandžio mėnesį ji nevyko reaguodama į JAV ir Rusijos derybas dėl nusiginklavimo.

"Matydama, kad tai gali neatitikti bent jau Rytų Europos ir Baltijos šalių regiono interesų, aš nenorėjau gerti šampaną už tokią perspektyvą", - sakė prezidentė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių