Prezidentė: santykiuose su Rytų kaimynais nesame naivūs

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad Lietuva užsienio politikoje teikia prioritetą eurointegracijai, dvišaliam bendradarbiavimui su Baltijos, Šiaurės šalimis, Jungtinėmis Amerikos Valstijomis bei realistiškiems santykiams su kaimynais.

Tokius prioritetus prezidentė išsakė per trečiadienį prasidėjusį metinį Lietuvos diplomatinių atstovybių vadovų suvažiavimą.

"Užsienio politikoje prioritetais išlieka eurointegracija, t.y. tiek europinė dimensija, tiek dvišalis bendradarbiavimas su Europos valstybėmis. Tarp jų - pirmiausia yra Šiaurės Europos šalys, t.y. Baltijos ir Skandinavijos šalys. Šitą prioritetą aš kartoju ir jį išlaikome kaip pagrindinę mūsų europinę dimensiją", - žurnalistams sakė šalies vadovė.

"Tuomet - ir toliau Jungtinės Valstijos, kurios išlieka pagrindiniu saugumo garantu ir partneriu NATO rėmuose, ir, aišku, atviras, realistiškas, abipusiai naudingas bendradarbiavimas su kaimynais", - vardijo prezidentė.

Kalbėdama apie santykius Lietuvos su Rytų kaimynais, ji pabrėžė, kad matomos pozityvios tendencijos, tačiau kai kuriais klausimais Vilnius gali laikytis atsargaus požiūrio.

"Be jokios abejonės, nesame naivūs, atsargiai žiūrime į kai kurias mums galbūt ne visai naudingas iniciatyvas. Bet esame atviri dialogui ir bendradarbiavimui", - sakė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovė tvirtino, jog Lietuvos diplomatinis korpusas yra labai profesionalus, bet pabrėžė, kad kartais pritrūksta iniciatyvos.

"Turime labai profesionalų (diplomatų - BNS) korpusą, manau, kad potencialas yra didžiulis. Ar jį pilnai panaudojame, ar patys ambasadoriai pakankamai iniciatyvūs ir savarankiški? Kartais to tikrai truputį trūksta, bet nenorėčiau dabar badyti pirštais", - kalbėjo D.Grybauskaitė.


Šiame straipsnyje: užsienio politika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių