Prezidentė: Europai būtina griežtesnė fiskalinė politika

Su skolų krize kovojančiai Europos Sąjungai (ES) būtina griežtesnė fiskalinė politika, trečiadienį pareiškė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė po susitikimo su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

"Tiek euro zona, tiek tos šalys, kurios prisirišusios prie euro, įskaitant Lietuvą, turi daryti iš principo labai svarbius sprendimus. Norint bendros valiutos, būtina turėti labai artimai koordinuotą fiskalinę politiką. To iki šiol nebuvo", - telefonu iš Vokietijos BNS sakė prezidentė.
Pasak šalies vadovės, būsimam ES viršūnių susitikimui spalio mėnesį bus teikiami įvairūs pasiūlymai, kaip pažaboti valstybių apetitą skolintis, įskaitant galimus konstitucinius ribojimus dėl valstybių skolos.

"Šalys, kurios gauna europines lėšas, ypač euro zonos narės, turi apsipręsti - ar jos lieka euro zonoje ir vykdo griežtą fiskalinę politiką, koordinuotą fiskalinę politiką", - sakė D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, įtakingiausia Europos politike laikoma A.Merkel yra nusiteikusi ryžtingiems sprendimams.

"Ji pasiryžusi, nes kitos išeities nėra. To reikalauja tiek Vokietijos žmonės - vis dėlto Vokietija negali visą laiką mokėti toms valstybėms, kurios elgiasi neatsakingai, - tiek Vokietijos parlamentas Bundestagas. Ir objektyvios, ir subjektyvios priežastys verčia Europą rimtis realių veiksmų", - kalbėjo D.Grybauskaitė.

BNS paklausta, ar su didelėmis problemomis susidurianti euro zona dar patraukli Lietuvai, prezidentė atsakė, kad ji visada bus patraukli atsakingą politiką vykdančioms valstybėms.
"Euro zona visada bus patraukli toms šalims, kurios atsakingos, kurių politikai elgiasi su valstybės finansais ir valstybės fiskaline politika atsakingai. Ji drausmina nuo politinio populizmo. Todėl manau, kad visoms šalims ši sistema yra naudinga ir to turėtų siekti visos šalys, kurios nori garantuoti, kad nepraskolins savo ateities ir neužkraus skolų naštos savo vaikams", - sakė D.Grybauskaitė.

Lietuvos Vyriausybė tikisi, kad euras šalyje bus įvestas 2014 metais. Šį tikslą pasiekti gali sukliudyti pernelyg didelė infliacija arba biudžeto deficitas.


Šiame straipsnyje: fiskalinė politikaES

NAUJAUSI KOMENTARAI

panele prezidente

panele prezidente portretas
mokinkites lietuviskai, isitikines, kad daug daugiau lietuviu suprastu "mokesciu politika", o ne "fiskaline politika"

.....

..... portretas
....ponia, o Lietuvoje kada bent pirsta dėl geresnes ateities pjudinsime....? Gal turite kokia vizija? ...

okam

okam portretas
taigi yra tu pinigu,o stai graikam,ispanam,italam,portugalam,dar velnias zino kam ju truksta,tai duokim jiems daugiau,kam mums jie reikalingi,smegenu juk mes vistiek neturim.O kam zmogui be smegenu pinigai?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių