Politinio guru paieškos

Tikriausiai kiekvienas esame ne kartą girdėję pasakymą: „Jaunimas - mūsų ateitis“. O kas yra šiandiena? Penki jauni, energingi, neabejingi politikai, Jaunųjų liberalų aljanso  (JLA) nariai, drąsiai sako – MES esame dabartis. Laura Mukaitė, Justina Vertelkaitė, Rita Pucilauskienė, Valdas Brunza ir Tomas Makarevičius – tai žmonės, nebijantys dalintis savo mintimis, dažnai dalyvaujantys įvairiose JLA diskusijose, kviečiantys jaunimą jungtis kartu, šiandien dalijasi mintimis apie tai, kas jiems yra politika, kas yra jų mokytojas politikoje. Ir visai nenuostabu, kad juos vienija vienas lyderis, kad jiems visiems yra svarbios liberalios pažiūros. Ir nėra prasmės pykti komentatoriams, nes kiekvienas mūsų turi savo lyderį, kuris yra priimtinas tik jam, kaip ir tėvai. O juk apie tėvus kiekvienas save gerbiantis žmogus nediskutuoja.

Kodėl politika?

Laura: Tyliai ir ramiai politikos nykštukas vykdo savo darbą. Kala įstatymus, reguliuoja gyvenimą visiems, vienaip ar kitaip įkalbinėja jauną žmogų (ir ne tik jauną) prisijungti prie politikos ir kartu su juo dirbti. Vieni jauni žmonės išsigąsta sutikto nykštuko ir klykdami nubėga nenorėdami nieko žinoti apie politiką, kiti sustoja, pasiklauso ir ramiai, pamąstydami nueina, treti visa galva pasineria su nykštuku į kelionę, kuri vadinasi politika. Taip jau nutiko, kad ir mane nykštukas sužavėjo savo kalbomis, tad nutariau kartu su juo keliauti. Matyt, taip buvo lemta.

Justina: Politika – tai sritis, kurioje jaunas žmogus gali realizuoti save, išsakyti savo pozicijas, mintis, įgyti patirties iš vyresnių. Tai nėra „minų laukas“ ar „baisioji zona“. Kaip ir kiekvienam, taip ir jaunam žmogui reikia žengti drąsius žingsnius pirmyn, kad jo balsas būtų išgirstas, o politikos laukas suteikia būtent tokią galimybę.

Valdas: Jaunimas eina į politiką su norais ir ambicijomis pakeisti esamą tvarką, kurios daug metų niekas nesugeba pakeisti. Tik pakeitus sistemą iš esmės yra įmanoma pakeisti savo gyvenimo sąlygas ir aplinką. Jaunas žmogus yra ambicingas, neretai - naivus žmogus, kuriam politika atrodo kur kas paprastesnis dalykas, nei yra iš tikrųjų.

Rita: Jauniems žmonėms reikia daug, net labai daug... Jiems reikia sveikų ir oriai senatve besidžiaugiančių senelių, nebėgančių, bet galinčių visada padėti, tėvų, neplanuojančių, kur vykti užsidirbti, draugų, o galiausiai ir to svajotojo, kuris gali šiltą pavasario vakarą mėtyti su tavim akmenukus į vandenį, bet ne pavargusio svajotojo trumpos žinutės, pasiekiančios tave internetinėje erdvėje... Sakysit, tai – gyvenimas... Bet juk tame ir prasideda politika. Juk tai, ką galim padaryti, ką galim pasiekti – mūsų visų veiksmų rezultatas ir yra politika.

Tomas: Tikiu, kad Lietuvoje galima gyventi geriau. Politikas turi tarnauti žmonėms, o ne sau.

Pirmas mokytojas, lyderis, politinis guru? Kam, kas ir kodėl?

Valdas: Jaunam žmogui, galbūt būsimam politikui, yra reikalingas vedlys – tikras lyderis, turintis labai didelę patirtį politikoje. Man irgi, kaip ir bet kuriam kitam jaunam žmogui, yra reikalingas vedlys – lyderis. Juo pasirinkau Arvydą Garbaravičių. Jis man jau anksčiau atrodė nepaprastai įdomus žmogus, sugebantis į problemas pažiūrėti per humoro prizmę. Mano nuomone, tai labai geras bruožas žmogui, ypač kai tu esi politikas. Taip pat jis yra puikus lyderis, sugebantis aplink save suburti žmonių mases ir vestis juos kartu. Manau, politikai turi būti geri strategai, o Arvydas yra žmogus, galintis kurti labai aiškias ir efektingas strategijas, kurių laikantis, manau, įmanoma bet kas. Galiu drąsiai pareikšti – A. Garbaravičius yra mano politinis guru. Būtent jis, manau, yra vienas iš nedaugelio žmonių politikoje, norinčių į ją įtraukti jaunimą.

Laura: Iš tiesų kiekvieno lyderis gali būti visiškai nesusijęs su politika. Sako, lyderis gali vesti per bet kokius sunkumus kaip ledlaužis. Pirmiausia norisi pasakyti, jog šiuo atveju lyderis gali būti žmogus, kuris gali įkvėpti. Norom nenorom įkvepiančius lyderius mintyse padalinu į tris grupes: pasaulinio lygio politikas, politikas, su kuriuo asmeniškai teko bendrauti, ir žmogus – lyderis, kuris tiesiog įkvepia daryti gerus darbus. Pirmi žmonės šovę į galvą: pirmasis – B. Obama, antrasis – A. Garbaravičius ir trečiasis – mama.

Justina: Daug kas sako, kad Lietuvoje nėra lyderių. Jie klysta. Kiekvienas mes turime savo lyderį, kurio pavyzdys mus uždega eiti pirmyn. Man toks žmogus – A. Garbaravičius. Jo dėka aš sugebėjau žengti savo pirmuosius politinius žingsnius, supratau, kas visgi yra tikroji politika. Iš šio žmogaus sužinojau daug naudingų man dalykų, gyvenimiškų pavyzdžių, išgirdau daug vertingų patarimų. Supratau, kaip svarbu būti kartu su bendraminčiais, kurie turi nepailstantį žmogų iš didžiosios Ž, vedantį pirmyn ir neleidžiantį pasiduoti.

Tomas: Mano lyderis šiai dienai yra Arvydas ir, manau, greitu laiku tai nesikeis. Arvydas – tiesus žmogus, kuris niekada nevynioja nieko į vatą ir pasako, kas ir kaip yra iš tikrųjų. Tai verčia būti nemėgstamam politikoje, kur visi vieną galvoja, antra sako, o trečia daro. Arvydas – žmogus su šypsena. Smagiausia klausytis Arvydo pranešimų, pasisakymų ar pamastymų, didžioji dauguma jų yra linksmi, su humoro priedais ir verčia kvatotis. Arvydas – globojantis, jis visada pasiteiraus, kaip tau sekasi, ir visada patars ar atsakys į tau rūpimą klausimą bei duos paprastą ir gerą patarimą. Visa tai sudėjus, gauname lyderį, vedlį, kuriuo tikime.

Rita: Įžengus į politikos labirintą, sunku nepasimesti. Čia reikalingas ir mokytojas, ir lyderis, ir globėjas. Dėkoju likimui, kad jis man davė pažinti Žmogų, kurio žmogiškosios vertybės yra tokios aukštos, kad retai kada galima sutikti tokių žmonių, o ypač politikoje. Jo šypsena visada padrąsina. Jis nepyksta, kai nežinai, nemenkina, o atvirkščiai – kantriai paaiškina. Jis – jaunų žmonių globėjas, todėl šalia jo jautiesi tvirtas, nors ir jaunas. Jis puikus strategas, o jo humoro jausmas dažnai toks taiklus, kad prisimeni tai ilgam. Taip, jis – tai A. Garbaravičius.

Vietoj išvadų.

Tomas: Labiausiai norisi pakelti Lietuvos žmonių tikėjimą politikais ir šviesia Lietuvos ateitimi, tik kartu mes galime nuversti kalnus.

Justina: Jau pasirinkau savo kelią ir savo vedlį. Tikiuosi, kad idėjų ir energijos nepritrūks nei man, nei gerb. Arvydui.

Laura: Tikėkite jaunais žmonėmis, nes jie sugebės jus nustebinti gerąja prasme.

Valdas: Turėkime norų ir ambicijų keisti!

Rita: Svarbu, kad visų socialinių grupių, o ypač labiausiai pažeidžiamų, žmonių akys degtų gyvenimu. O tai jau priklauso nuo mūsų visų, bet ypač - nuo jaunų žmonių apsisprendimo. Ir kaip vienas man labai brangių žmonių sako: „Valstybės valdyme valdžia (politinės partijos) ir pilietinė visuomenė – dvi svarstyklių lėkštės. Šiandien valdžia aiškiai nusveria kitą svarstyklių pusę - dėl to ir turime ką turime. Nepakanka vien tik sunkinti lengvesnę pusę. Būtina be gailesčio naikinti partijų nomenklatūrą, jų monopoliją. Seimo nariu galima būti ne daugiau kaip dvi kadencijas ir antrai  kadencijai galima patekti tik per vienmandates apygardas. Bet kuri visuomeninė organizacija dalyvauja rinkimuose tokiomis pačiomis kaip ir politinės partijos, teisėmis.Tik aktyvus ir visuotinis jaunimo dalyvavimas politikoje su pagrįstais ir ryžtingais  reikalavimais, gali pakreipti šalies vystymąsi pažangos kryptimi. Šiandien nėra jokių paskatų, kad būtų sustabdytas šalies skurdinimas. Partijos  valdo šalį be jokios atsakomybės ir be žiaurios bei  negailestingos kovos, jos nepasitrauks. Jaunimas turi apsiginkluoti kantrybe ir ruoštis žūtbūtinei kovai, kitaip neturės ateities. Apmaudu, bet pasirinkimo nėra. Arba – arba.“

Mes: žinome, kad mūsų išsakyta nuomonė susilauks daug ir teigiamų, ir neigiamų komentarų, bet mes nebijome reikšti SAVO nuomonės ir nebijome pasakyti, kas yra mūsų politinis guru. Ir norime pabrėžti, kad toleranciją į kitą (o juolab skirtingą) nuomonę yra vertybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

irgi jaunas

irgi jaunas portretas
Palaikau nuomone jaunimo apie Arvyda Garbaraviciu. Sekmes jaunimui zengiant pirmus zingsnius ir dar didesnes sekmes Arvydui politikoje.

Iš šalies

Iš šalies portretas
Arvydai, ar reikėjo tau šitų dirbtinių liaupsių? Juk ir taip esi gerai žinomas, protingas, stabilus žmogus.

to 2

to 2 portretas
Dirbtinių? Jus pats dirbtinis. Cia yra jaunu zmoniu nuomone. Ir uztikrinu, Arvydas apie tai nieko nezinojo. Cia jam staigmena. O geru zodziu apie Arvyda cia parasyta net per mazai. Kas ji pazista, tas tai zino.
VISI KOMENTARAI 90

Galerijos

Daugiau straipsnių