Politikams klysti – į naudą

Panevėžio tarybos nariai kadencijai baigiantis į miesto istoriją veržiasi patekti kaip dažniausiai posėdžiaujantys savivaldos politikai.

Ilgamečiai Tarybos nariai tvirtina, kad tokių dažnų posėdžių kaip pastaraisiais mėnesiais nėra buvę gerą dešimtmetį.

Nors Tarybos reglamente numatyta, kad svarstyti miesto reikalų politikai renkasi bent kartą per mėnesį, liepą panevėžiečių išrinktieji į posėdžių salę skubėjo kas savaitę. Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus duomenimis, birželį Tarybos nariai posėdžiuose praleido 167 valandas, o liepą – 219 valandų.

Didesnis politikams tekęs darbo krūvis dar nereiškia, kad artinantis kadencijos pabaigai Tarybos nariai skuba kalnus nuversti. Per liepą net porą kartų politikai rinkosi taisyti savo pačių klaidų. Viename posėdyje nepastebėję teisės aktų subtilybių ir solidžiai pakėlę atlyginimus merui ir dviem jo pavaduotojoms, kitame skubėjo jį atšaukti.

Du kartus posėdžius teko rengti ir dėl darbo sutarties su mirusia lopšelio-darželio direktore nutraukimo, mat priimtame sprendime neapsižiūrėjus buvo įrašytos dešimčia dienų ilgesnės nei priklausė nepanaudotos atostogos.

Nelieka be atlygio

Dėl Tarybos sprendimuose įveltų ir vėl taisomų klaidų storėja politikų piniginės – už kiekvieną posėdyje praleistą valandą jiems iš Savivaldybės biudžeto nubyra 12,16 lito. Be atlygio už darbą, politikams priklauso ir išmokos už kanceliarines išlaidas, jos siekia vidutiniškai 900 Lt per mėnesį.  

Opozicijos lyderis Ramūnas Vyžintas mano, kad dažni posėdžiai rodo, jog valdantieji nesugeba susitvarkyti su savo darbu.

„Jei darbą planuotų protingai, užtektų per mėnesį ir vieno posėdžio. O vasarą vieną mėnesį  reikėtų palikti laisvą. Suprantu, kai susiklosto nenumatytos aplinkybės, sakykim, dėl žmogaus mirties reikia nutraukti darbo sutartį. Bet kai viename posėdyje neteisėtai pasididina atlyginimą, kitame nesugeba tokio sprendimo atšaukti, todėl prireikia dar ir trečio posėdžio, tai yra „bardakas“, – įvertino opozicijos lyderis R.Vyžintas.

Politiko nuomone, pastaraisiais mėnesiais Tarybos sprendimuose dažnokai įveliamos klaidos leidžia daryti išvadą apie juos rengiančių Savivaldybės darbuotojų prastą kompetenciją.


„Suprantu, kad visi atėję į valdžią apsistato politiškai patikimais žmonėmis, bet jie neturi būti žiopli. Per dešimt metų, kiek dirbu Taryboje, niekada nėra buvę tiek taisomų sprendimų ir taip dažnai šaukiamų posėdžių“, – pažymėjo R.Vyžintas.

Kiek kainuoja Tarybos posėdyje praleista politiko valanda, R.Vyžintas tvirtino nesidomėjęs. Tačiau pastarąjį kartą vykusiame Tarybos posėdyje pasipiktinusi prastai darbą organizuojančiais valdančiaisiais ir demonstratyviai iš salės išėjusi opozicija irgi neliks be užmokesčio.

„Nors mes buvome ne salėje, o frakcijos kabinete, bet užsiregistravome kaip dalyvaujantys posėdyje. Čia tas pats, kaip sėdėti salėje, tik nebalsuoti“, – paaiškino R.Vyžintas.

Atostogauti neleis

Atostogaujantį Panevėžio merą laikinai pavaduojančios vicemerės Rimantės Ratinskaitės teigimu, liepą dažnai šaukti Tarybos posėdžius buvo neišvengiama.

„Liepa – išimtis. Dėl svarbių klausimų teko rengti du neeilinius posėdžius: dėl darbo sutarties su mirusia direktore nutraukimo ir sporto programos patikslinimo. O kritikuoti yra opozicijos darbas, tai – normalu. Tam ir reikalingi konkurentai“, – aiškino vicemerė.

Pasak jos, atostogauti Tarybos nariams neteks ir rugpjūtį. Juos sukviesti į posėdį kol kas planuojama tik kartą per mėnesį. Tačiau, R.Ratinskaitės tvirtinimu, jei vėl iškils neatidėliotinų reikalų, politikams teks dažniau užsukti į Savivaldybę.

„Įstatymais nėra reglamentuota, kad Tarybos nariui privaloma suteikti atostogas. Taigi Taryba turi dirbti. Atostogų sulauks, kai baigsis kadencija. Net meras, nors ir atostogauja, vis tiek privalės atvykti į Tarybos posėdį“, – tvirtino R.Ratinskaitė.


Šiame straipsnyje: Panevėžyspolitika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių