Korupcija įtariamas politikas dirba savivaldybei pavaldžioje įmonėje

Nuo Panevėžio valdžios olimpo nuversti politikai, išsekus išeitinėms išmokoms, tenkinasi gerokai kuklesniais pragyvenimo šaltiniais: varsto Darbo biržos duris, verčiasi iš senatvės pensijos.

Geriausiai sekasi miesto valdančiojoje daugumoje likusių „tvarkiečių“ partijos bičiuliams – korupcija įtariamiems buvusiems vadovams vietų atsirado Savivaldybei pavaldžiose įmonėse.

Aštuonerius metus Panevėžio mero pavaduotoju išdirbęs ir pernai lapkritį Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų iš Savivaldybės su antrankiais išvestas „tvarkietis“ Kastytis Vainauskas jau porą dienų darbuojasi technikos vadybininku Panevėžio autobusų parke. Buvęs vicemeras pasakoja Savivaldybei pavaldžioje įmonėje įsidarbinęs kone atsitiktinai.

„Susitikau Autobusų parko direktorių – pasiūlė laisvą vietą. Atlyginimas gerokai mažesnis nei vicemero. Dėl pareigybės dar derinamės, bet norisi nemažai nuveikti“, – sėkmės formulę aiškino K.Vainauskas.

Šešėlinio Panevėžio mero titulą pelnęs „tvarkietis“ vicemero posto neteko praėjusių metų lapkričio pabaigoje, po to, kai jam buvo pareikšti įtarimai kyšininkavimu. Atleistam politikui iš Savivaldybės biudžeto dar du mėnesius buvo mokama vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė kompensacija – po daugiau nei 3500 Lt. Už darbą miesto Taryboje į K.Vainausko kišenę kas mėnesį nubyra per 800 Lt.

„Vien tik iš Tarybos nario atlyginimo nepragyvensi. Buvo minčių pačiam kurti verslą, bet dabar tam laikas nelabai palankus“, – pripažino K.Vainauskas.

„Tvarkietis“ skaičiuoja turintis bene dešimties metų verslininko patirties – kadaise buvo įkūręs tara ir įpakavimu užsiimančią įmonę.

Autobusų parko vadovas socialdemokratas Rimantas Petukauskas tvirtina pats paskambinęs buvusiam mero pavaduotojui.

„Paklausiau – turi darbą ar ne? Jei tenkina 2000 Lt alga, gali ateiti dirbti“, – „Sekundei“ pasakojo R.Petukauskas.

Parko vadovas neslepia K.Vainauską įdarbinęs ne tik dėl jo patirties. Pasak R.Petukausko, nėra minusas, kad jo vadybininkas – miesto valdančiojoje daugumoje esančių „tvarkiečių“ lyderis.

„Tvarkiečiui“ kuriamas etatas


Vadybininko duonos netrukus turėtų ragauti taip pat korupcija įtariamas ir lapkričio 30-ąją iš Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigų atleistas „tvarkietis“ Stasys Karčinskas. Buvęs Savivaldybės vadovas taikosi įsidarbinti Mokslų ir technologijų parke, kurio 50 proc. akcijų priklauso miesto Savivaldybei.

Parko direktorius Saulius Zaura patvirtino dar prieš mėnesį su S.Karčinsku kalbėjęsis apie įsidarbinimo galimybes, nors konkursas šioms pareigoms užimti dar tik bus skelbiamas birželį.

„S.Karčinskas – geras specialistas. Vadovavęs Savivaldybei, vadybininku galėtų dirbti“, – aiškino S.Zaura.

Savivaldybės Kontrolės, Finansų ir ekonomikos komitetams pateiktoje Mokslo ir technologijų parko finansinėje ataskaitoje matyti, kad įstaigos veikla kol kas nuostolinga – praėjusiais metais išlaidos beveik 40 tūkst. Lt viršijo pajamas. Prieš porą metų įsteigtame Mokslų ir technologijų parke iki šiol tėra vienintelis direktoriaus etatas. Įstaiga neturi net buhalterio. Parkas savo planuose buvo numatęs antrąjį šių metų pusmetį įkurti administratoriaus etatą ir mokėti 1400 Lt atlyginimą. Tačiau Savivaldybės administracija pareiškė, kad nuo birželio įstaigoje reikalingas vadybininkas. Jam numatytas 2500 Lt atlyginimas.

Paklaustas, ar vadybininko vieta steigiama specialiai S.Karčinskui, parko direktorius nutylėjo.

Prieš tapdamas Savivaldybės vadovu S.Karčinskas Panevėžio apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje ėjo Informatikos skyriaus vedėjo pavaduotojo pareigas. Inspekcijos viršininkas teigia negavęs buvusio pavaldinio prašymo sugrįžti, tačiau net jei tokio ir sulauktų, galimybių jį įdarbinti nemato – į jo vietą nuolatiniam darbui priimta nauja darbuotoja.

Iš paties S.Karčinsko išgirsti apie jo įsidarbinimo planus nepavyko – buvusio valdininko mobilusis telefonas išjungtas. Miesto Tarybos nariai „tvarkiečiai“ su partijos bičiuliu tikina ryšių nepalaikantys – su ne vienu iš jų įtariamajam S.Karčinskui bendrauti uždrausta.

Vicemerė – Darbo biržoje

Tylos siena atsitvėrė ir buvusi vicemerė, Tarybos narė liberalsąjūdininkė Zita Kukuraitienė. Sausio 21-ąją iš mero pavaduotojos pareigų atleistai politikei dar tris mėnesius buvo mokama vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė kompensacija –  daugiau kaip 3000 Lt. Pasibaigus išmokoms, „Sekundės“ žiniomis, Tarybos narė tapo Darbo biržos kliente.

„Niekur neįsidarbinau, bet nesakysiu nieko, kas susiję su mano asmeniniu gyvenimu“, – pareiškė Z.Kukuraitienė. Jai taip pat pareikšti įtarimai piktnaudžiavus vicemerės padėtimi.

Buvęs mero pavaduotojas Ramūnas Vyžintas, po miesto valdžios perversmo netekęs posto, sugrįžo į savo verslą. Tarybos narys vadovauja bendrovei „Urėdijų servisas“, yra ir jos akcininkas.

Iš Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos pareigų kaip praradusi politinį pasitikėjimą vasario 1-ąją atleista Janina Gaidžiūnaitė ragauja pedagogo duonos. Buvusiai valdininkei vieninteliu pragyvenimo šaltiniu liko ketvirtadalis dėstytojos etato Panevėžio kolegijoje. Ekonomistės išsilavinimą turinti J.Gaidžiūnaitė studentams aiškina finansų valdymo subtilybes.

„Didesnį krūvį galiu gauti tik kitais mokslo metais, šiuos baigsiu turėdama ketvirtį etato. Specialiai darbo neieškau – leidžiu sau pailsėti. Tobulinu pedagoginius įgūdžius, pažįstamus ir draugus konsultuoju ekonomikos klausimais“, – užsiėmimus vardijo J.Gaidžiūnaitė.

Valdininkės pareigų netekusi dėstytoja teigia per porą mėnesių jau spėjusi pasiilgti darbo Savivaldybėje.

Tvarko paskendusį sodą


Iš 850 Lt senatvės pensijos ir tokio pat atlygio už darbą Taryboje gyvena buvęs Panevėžio meras socialdemokratas Povilas Vadopolas, kaip ir buvę jo pavaduotojai taip pat įtariamas piktnaudžiavęs tarnyba.

„Ką padarysi, kad pensija tokia, esu susitaupęs juodai dienai. Žinau žmonių, visą gyvenimą ne dirbusių, bet arusių, o pensijos tegaunančių vos 700-800 Lt“, – dėl pajamų nesisielojo buvęs meras.

Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui praėjusių metų gruodį paskelbus, kad P.Vadopolas neteisėtai išrinktas meru, politikas aukštą postą turėjo palikti negavęs išeitinės kompensacijos.

Socialdemokratas tikina vos spėjantis suktis: keturis kartus per savaitę lanko miesto Tarybos nariams organizuojamus tobulinimosi kursus, dirba miesto Taryboje, vadovauja socialdemokratų Panevėžio skyriui.

P.Vadopolas pripažino turintis rimtų rūpesčių – potvynis paskandino ant Lėvens kranto stovintį jo sodo namelį.

„Vanduo buvo pakilęs net virš langų. Gerai, kad medžiai auga, jei ne jie, ledo lytys visą namelį būtų nunešusios. Viskas sugedo, supuvo, o turto nebuvau apdraudęs. Pats dabar viską tvarkau, žemę dirbu“, – pasakojo buvęs Panevėžio vadovas.


Šiame straipsnyje: Panevėžyskorupcijapolitikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių