JAV lieka strategine Lietuvos partnere, Prezidentė tam neprieštarauja

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) nariai tvirtina iš Prezidentės Dalios Grybauskaitės neišgirdę prieštaravimų teiginiui, kad tamprūs santykiai su Jungtinėmis Amerikos Valstijos išlieka viena iš svarbiausių Lietuvos užsienio politikos krypčių.

URK nariai pirmadienį susitiko su valstybės vadove, kad aptartų didžiausius diplomatinius iššūkius ir esmines užsienio politikos problemas.

"Susitikime pabrėžėme, kad Lietuvos užsienio politikos prioritetai nekinta – tai europiniai ir transatlantiniai ryšiai, taip pat geri kaimyniniai santykiai. Kalbant apie transatlantinius ryšius išlieka tamrūs ir produktyvūs santykiai su JAV, ypač saugumo užtikrinimo srityje", - po susitikimo sakė URK pirmininkas Emanuelis Zingeris. 

Jis leido suprasti, kad Prezidentė šiam teiginiui neprieštaravo.

Pastaruoju metu politikos analitikai nemažai kalba apie tai, kad prezidentaujant D.Grybauskaitei Lietuvos santykiai su JAV atvėso. Prezidentė netgi sykį pareiškė, kad iki šiol Amerika piktnaudžiaudavo santykiais su Lietuva, užgoždama tampresnius ir efektyvesnius santykius su Europos Sąjunga.

URK ir D.Grybauskaitės susitikime taip pat kalbėta apie lapkričio viduryje Lisabonoje įvyksiantį NATO viršūnių susitikimą, kuriame turėtų būti patvirtinta nauja aljanso veiklos koncepcija. Šiuo metu koncepcija dar derinama diplomatiniais kanalais, todėl Lietuvos pozicija dėl joje dėstomų dalykų nėra viešinama ir komentuojama. Antradienį įvyks Prezidentės vadovaujamos Valstybės gynimo tarybos posėdis, kuriame bus apsvarstyti Lietuvos pasiūlymai naujai NATO koncepcijai.

URK ir Prezidentė pasikeitė nuomonėmis dėl rengiamos susitarimo su Baltarusija dėl palengvintų kelionių 50 kilometrų pasienio zonoje gyvenantiems abiejų šalių piliečiams.

"Asmeniškai paklausiau Prezidentės apie tai ir man patiko, kad ji palaiko mano poziciją dėl susitarimo su Baltarusija. Manau, kad tai bus labai svarbus susitarimas, stiprinantis dviejų tautų bendravimą, tarpregioninį bendradarbiavimą", - kalbėjo URK pirmininko pavaduotojas Justinas Karosas.

Jis paneigė, kad nustačius palengvintų kelionių tvarką 50 kilometrų zonos gyventojams neva padidės kontrabandos mastai. "Neva rūkysim tik baltarusiškas cigaretes, važinėsim tik su baltarusišką benzinu. Noriu atkreipti dėmesį, kad patikra išlieka, pažeidėjai bus baudžiami ir ateityje, nepaisant palengvinto sienos kirtimo", - sakė J.Karosas.

Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys patvirtino, kad valstybės vadovė remia susitarimą su baltarusiais. Tačiau kol kas nėra žinoma, kada jis galėtų būti pasirašytas ir įsigaliotų. "Apie terminus negaliu nieko komentuoti. Planų yra, bet diplomatams dar reikia padirbėti", - aptakiai sakė L.Balsys.

E.Zingeris užsiminė, kad Lietuvai būtina palaikyti gerus strateginius santykius su Lenkija, atsisakant smulkmeniškų nesutarimų. "Neturime jokio kito šanso, kaip santykiuose su Lenkija likti bičiuliais ir draugais. Turime ieškoti sąlyčio taškų ir neatrodyti juokingi, susikoncentravę tik ties tautiniu mažumų klausimais. Turime spręsti strateginius klausimus", - įsitikinęs URK vadovas.

Kalbėdamas apie artėjantį kitų metų biudžeto tvirtinimą Seime E.Zingeris pareiškė: "Biudžetas diplomatinei tarnybai negali būti mažinamas. Nes sumažintas biudžetas neatitinka išaugusio Lietuvos politinio ir diplomatinio svorio". 

Kitų metų biudžete, kuris netrukus turėtų būti teikiamas Seimui svarstyti, numatoma palikti gerokai apkarpytus asignavimus visoms institucijoms, įskaitant ir Užsienio reikalų ministeriją. URK žada siekti, kad išlaidos šiai žinybai būtų padidintos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių