Jaunimas netiki politikų pažadais

Dauguma studentų netiki, kad politikų rinkiminiai pažadai bus įgyvendinti. Tai parodė spalio 30 - lapkričio 4 dienomis Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) atlikta apklausa.

Paprašyti įvardinti, ar, jų nuomone, politikai atsimins prieš rinkimus rinkėjams dalintus pažadus, per 37 proc. respondentų atsakė neigiamai, daugiau nei pusė (55 proc.) teigė manantys, jog ne visi rinkiminiai pažadai bus įgyvendinti.

Apklausoje dalyvavo 2 tūkst. įvairių aukštųjų mokyklų studentų. Jos metu taip pat buvo teirautasi, ar studentai balsavo Seimo rinkimuose, kas lėmė jų apsisprendimą balsuojant, ar jie žinojo apie išankstinio balsavimo galimybes.

70 proc. apklausoje dalyvavusių studentų teigė balsavę Seimo rinkimuose. Nebalsavę studentai vardija įvairias priežastis, dėl kurių nedalyvavo rinkimuose: 14 proc. neturėjo galimybės nuvažiuoti į savo rinkimų apylinkę, apie 7 proc. tvirtina neradę už ką balsuoti, dar maždaug 4 proc. nebalsavo, nes nesidomi politika.

„Didžiausią susirūpinimą sukėlė tai, kad septyni iš dešimties studentų nežinojo apie galimybę iš anksto balsuoti miesto, kuriame studijuoja, savivaldybėje. Tai rodo, kad informacijos apie tokią galimybę trūko. Ketiname apie tai kalbėtis su Vyriausiaja rinkimų komisija ir ieškoti būdų, kaip tinkamai informuoti studentus ir paskatinti juos aktyviau dalyvauti pilietiniuose procesuose", - sako LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

Net 80,4 proc. apklausos dalyvių teigė, jog balsuodami labiausiai kreipė dėmesį į partijos ar kandidato ideologiją ir vertybines nuostatas, kandidato asmenybę (31 proc.). Mažiausiai įtakos studentams turėjo rinkiminės agitacijos triukai (1,2 proc.) ir draugų nuomonė (0,8 proc.).

Paklausti, ar prieš rinkimus domėjosi partijų rinkiminėmis programomis, beveik 20 proc. studentų sakė ne tik sekę naujienas žiniasklaidoje, bet ir patys ieškoję informacijos internete, tačiau svarbiausias veiksnys renkantis už ką balsuoti, pasak studentų, buvo politikų nuveikti darbai (apie 35 proc.).

Beveik 46 proc. studentų teigia, jog aktyviau akademinį jaunimą dalyvauti rinkimuose paskatintų elektroninio balsavimo galimybė.


Šiame straipsnyje: jaunimaspolitikarinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių