D.Grybauskaitės darbo vizitų užsienyje pagrindinė kryptis - Briuselis

Per pirmus kadencijos metus į 21 darbo vizitą užsienyje vykusi prezidentė Dalia Grybauskaitė dažniausiai, 7 kartus, aplankė Briuselį, rašo "Lietuvos žinios".

D.Grybauskaitės užsienio vizitų darbotvarkė, dalies politologų nuomone, yra rutininė. Prezidentė aplankė gretimų ir Šiaurės Baltijos valstybių sostines, su oficialiu vizitu viešėjo keliose Vakarų Europos valstybėse.

Aukščiausio lygio - valstybinių - vizitų D.Grybauskaitės darbotvarkėje, pasak dienraščio, dar nebuvo.

D.Grybauskaitė daugiausia priėmė Europos Sąjungos (ES) ir transatlantinių organizacijų atstovus bei gretimų valstybių vadovus, tarp kurių buvo ir Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

Likus kelioms dienoms iki tragiškos lėktuvo katastrofos prie Smolensko, Lietuvoje su vizitu lankėsi tuometis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačynskis).

Nuo praėjusių metų liepos mėnesio, kai pradėjo eiti prezidentės pareigas, D.Grybauskaitė į darbo vizitus užsienyje vyko 21 kartą. Daugiausia - 7 kartus - ji lankėsi Briuselyje. Čia ji dalyvavo nuolat rengiamose Europos Vadovų Tarybos susitikimuose.

Vizito į Belgiją metu ji taip pat susitiko su Belgijos karaliumi Albertu II ir tuomečiu premjeru Hermanu van Rompuy (Hermanu Van Rompėjumi). Lankydamasi NATO būstinėje ji susitiko su organizacijos generaliniu sekretoriumi Andersu Foghu Rassmusenu (Andersu Fouhu Rasmusenu).

Antra pagal populiarumą D.Grybauskaitės užsienio vizitų kryptis - kaimynė Latvija. Čia prezidentė lankėsi tris kartus.

Su oficialiais vizitais Lenkijoje D.Grybauskaitė nuo kadencijos pradžios lankėsi du kartus. Per pirmąją viešnagę su gretimos valstybės prezidentu L.Kaczynskiu ji aptarė dvišalio strateginio bendradarbiavimo galimybes. Praėjusių metų lapkritį Varšuvoje D.Grybauskaitė dalyvavo Lenkijos nepriklausomybės dienos minėjime.

Du kartus D.Grybauskaitė viešėjo ir Suomijoje. Pirmojo vizito prezidentė vyko į Švediją. Su darbo vizitu ji taip pat lankėsi Prancūzijoje, Estijoje, Ukrainoje ir Airijoje. Tolimiausia D.Grybauskaitės kelionė įvyko pernai rugsėjį - Niujorke ji dalyvavo Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje. Prieš kelias dienas JAV karinių pajėgų Europoje vadovybės pasiūlytu nedideliu reaktyviniu lėktuvu prezidentė skrido į Afganistaną.

Prezidentės patarėjas užsienio politikos klausimais Darius Semaška aiškino, kad D.Grybauskaitės vizitų į užsienį tvarkaraštis yra gana įtemptas.

"Užsienio susitikimų prezidentė turi pakankamai. Vyrauja darbo vizitai, kitiems vizitams turi subręsti reikalas", - sakė jis.

Vizitai į užsienį ir aukštų svečių viešnagės Lietuvoje, anot D.Semaškos, rengiamos pagal tam tikrą tvarką. Aukščiausio lygio valstybiniai vizitai į kurią nors užsienio valstybę paprastai planuojami nedažnai. Esą jei koks nors dvišalių santykių laikotarpis buvo labai intensyvus, oficialių išvykų limitas išnaudojamas ir iki kitos viešnagės reikia palaukti.

"Prezidentas V.Adamkus dirbo labai intensyviai ir iš esmės limitą išsėmė. Reikia, kad prabėgtų šiek tiek laiko ir vėl pribręstų laikas vizitui", - tikino D.Semaška

Politologo Tomo Janeliūno nuomone, įvykę D.Grybauskaitės vizitai buvo gana rutininiai. Tai, kad daugumai jų pasirinktos valstybės kaimynės, liudija, jog ypatingų naujovių krašto užsienio politikoje nėra. Tik mažiau dėmesio skiriama Rytų partnerėms: Ukrainai, Gruzijai.

"Galima išskirti ir tai, kad kelių vizitų metu D.Grybauskaitei pavyko susitikti su aukščiausiais Rusijos vadovais. V.Adamkaus kadencijos metu šie kontaktai buvo nuslopę", - pažymėjo jis.

Tai, kad D.Grybauskaitei tapus prezidente Lietuvoje dar nepavyko sulaukti svarbių užsienio valstybių vadovų, esą taip pat nėra nieko ypatingo. Anot T.Janeliūno, didžiausi tarptautinės arenos žaidėjai į mažesnius kraštus paprastai užsuka retai.

"A.Lukašenkos vizitas yra gana išskirtinis. Tai ne tiek D.Grybauskaitės pasirinkimas, kiek šioks toks ES pozicijos Baltarusijos atžvilgiu pokytis", - aiškino politologas.

Politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius įsitikinęs, kad D.Grybauskaitės vizitų geografija yra subalansuota ir apsvarstyta. Anot jo, prezidentė bendrauja su svarbiausiais kaimynais, santykiai su kuriais laikomi prioritetu.

Nuolatinis lankymasis Briuselyje taip pat visiškai suprantamas, nes ES yra pagrindinė mūsų krašto partnerė.

"D.Grybauskaitė elgiasi santūriai, ji nesistengia keliauti ten, kur vizitai nėra tinkamai parengti. Kitas prezidentas gal būtų mėginęs organizuoti daugiau vizitų. Tačiau iš šalies vadovės sprendimo nevykti į Prahoje vykusį susitikimą su B.Obama matyti, kad ji pasiryžusi atsargiai rinktis, kur keliauti", - pažymėjo K.Girnius.

Politikos apžvalgininkas teigiamai vertina tai, kad prezidentė nesistengia sukviesti daugybės užsienio valstybių vadovų.

"Nereikia kviesti svečių tarsi jie būtų trofėjai, parodantys savo ar Lietuvos svarbą. Tokiam gundymui D.Grybauskaitė nepasiduoda ir tai yra labai teigiamas požiūris", - įsitikinęs K.Girnius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių