Buvęs Izraelio URM vadovas Liebermanas nepripažino savo kaltės

Jeruzalės teismas sekmadienį pradėjo nagrinėti bylą, kurioje buvęs Izraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Liebermanas kaltinamas sukčiavimu ir pasitikėjimo pažeidimu, galinčią nulemti buvusio naktinio klubo apsaugininko ateitį politikoje.

Tamsų kostiumą ir baltus marškinius dėvintis A.Liebermanas tylėjo žengdamas į teismo salę ir nieko nesakė laukusiems žurnalistams, vienas naujienų agentūros AFP korespondentas pranešė iš Jeruzalės magistrato teismo rūmų.

Per trumpą parengiamąją procedūrą buvo perskaityti kaltinimai A.Liebermanui, o buvęs ministras padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą. Kitas teismo posėdis buvo paskirtas balandžio 25 dieną.

Bylą prieš A.Liebermaną nagrinėja trys teisėjai, todėl, pasak komentatorių, kaltinamojo advokatams veikiausiai bus sunkiau apskųsti nutartį aukštesnės instancijos teisme negu tuo atveju, jeigu bylą nagrinėtų vienas teisėjas.

Gruodžio viduryje generalinis prokuroras Yehuda Weinsteinas (Jehuda Veinsteinas) sakė, kad pateikia A.Liebermanui du kaltinimus dėl Izraelio buvusio ambasadoriaus Baltarusijoje Zeevo Ben Aryeh (Zeevo Ben Arjė) paaukštinimo.

A.Liebermanas dėl to 2008 metų spalio incidento iš karto atsistatydino iš vyriausybės. Kaltinamajame akte teigiama, jog A.Liebermanui, kuris tada buvo parlamentaras, Z.Ben Aryeh užsiminė, kad Izraelio policija susisiekė su kolegomis Baltarusijoje ir paprašė padėti ištirti jo veiklą.

Įtariama, kad A.Liebermanas tada siekė apdovanoti Z.Ben Aryeh paskyrimu į Latviją.

Griežtosios linijos šalininkas A.Liebermanas, kurio atžvilgiu nuo 1996 metų vyko keli policijos tyrimai, neigia visus jam metamus kaltinimus ir sako, kad trokšta apginti savo gerą vardą teisme.

Tarp liudininkų, kurie turi kalbėti teisme, yra užsienio reikalų ministro pavaduotojas Danny Ayalonas, kuris vadovauja ministerijos paskyrimų komitetui. Teigiama, jog A.Liebermanas nepasakė jam, kad Z.Ben Aryeh informavo apie policijos tyrimą.

Pagrindinis A.Liebermano rūpestis bus išvengti nuosprendžio ir kalėjimo, nes tokiu atveju jis septynerius metus negalėtų dirbti ministru.

Nors ir atsistatydino iš Užsienio reikalų ministerijos, A.Liebermanas tebevadovauja griežtosios linijos sekuliariai nacionalistų partijai „Yisrael Beitenu“, kuri praėjusio mėnesio visuotiniams rinkimams buvo parengusi bendrą su premjero Benjamino Netanyahu dešiniųjų „Likud“ sąrašą. Koalicija rinkimus nedidele persvara laimėjo.

Po A.Liebermano atsistatydinimo laikinasis užsienio reikalų ministras buvo B.Netanyahu, tačiau pranešama, kad jis siekia grąžinti sąjungininką į postą, kai tik baigsis teismai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

grazu

grazu portretas
grazu,kai sitaip nutinka
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių