B.Obama Didžiojo aštuoneto svečius apgyvendino Kemp Deivido nameliuose

Aštuoni įtakingiausi pasaulyje asmenys penktadienio vakarą leido miške.

Didžiojo aštuoneto (G-8) lyderiai nakvynę gavo grubiai atrodančiuose nameliuose Merilando valstijos kaimiškoje vietovėje, JAV prezidento poilsio rezidencijoje, vadinamoje Kemp Deividu, kur vyksta ko gero didžiausias šios vietovės 70 metų istorijoje tarptautinis viršūnių susitikimas.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) penktadienį vakare pasitiko savo kolegas iš Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos, Rusijos ir Kanados žalumoje paskendusioje sodyboje, džiaugdamasis „nuostabiu“ oru ir giedru dangumi, matomu pro aukštų ąžuolų ir tupų lajas.

G-8 viršūnių susitikimas iš pradžių turėjęs vykti Čikagoje, kur sekmadienį ir pirmadienį vyks NATO šalių vadovų susitikimas, buvo perkeltas į Kemp Deividą, esantį už 60 mylių (96 km) į šiaurę nuo Vašingtono pabendrauti neformalioje aplinkoje.

„Sumanyta taip, kad žmonės pasimėgautų laisvesnėje aplinkoje“, - sakė B.Obama žurnalistams kovo mėnesį, kai Baltieji rūmai paskelbė, jog keičiama susitikimo vieta; tada daugelis manė, jog taip daroma siekiant išvengti potencialių protestų Čikagoje.

Kemp Deividas buvo įrengtas 1942 metais, kad JAV prezidentai galėtų ten atsipūsti nuo Baltųjų rūmų šurmulio, ar priimti užsienio svečius.

Pasak Baltųjų rūmų šį kartą kiekvienam iš G-8 grupės lyderių Kemp Deivide buvo skirtas atskiras namelis; tiesa, šie nameliai mažesni ir mažiau ištaigingi negu daugelis premjerų ir prezidentų yra pripratę.

B.Obamos patarėjas nacionalinio saugumo srityje Tomas Donilonas du karus pakartojo žodį „pakankamas“, apibūdindamas namelius, kuriuose nakčiai įsikūrė Vokietijos kanclerė Angela Merkel, britų premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas), prancūzų prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas), italų premjeras Mario Monti (Marijus Montis), Kanados ministras pirmininkas Stephenas Harperis (Stivenas Harperis), rusų premjeras Dmitrijus Medvedevas ir Japonijos ministras pirmininkas Yoshihiko Noda (Jošihikas Noda).

Kemp Deivide į viršūnių susitikimą, kuris baigsis šeštadienį, taip pat yra atvykęs Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) bei Europos Tarybos prezidentas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjis).

Beje, kiekvienas lyderis dar galėjo atsivežti bent po vieną padėjėją.

Grupės G-8 posėdžiai vyksta Lauramedžio nameliu (Laurel Lodge) vadinamo, tankaus miško apsupto tamsiai žalio pastato svetainėje, kur lyderiai jau pietavo penktadienį.

Šis pastatas iš tikrųjų yra didelis; jame įrengtos kelios konferencijų salės, nedidelis prezidento biuras.

B.Obama Kemp Deivide lankosi ne taip dažnai kaip jo pirmtakas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), kuris per savo prezidentavimą čia leido laiką 81 kartą, o B.Obamos atvykimas penktadienį buvo 23-ias, nurodė CBS korespondentas Markas Knolleris (Markas Knoleris).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių