A.Kubilius: per dvejus metus įrodėme, kad turime atsakomybės

Didžiausiosios valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) paritjos pirmininkas premjeras Andrius Kubilius teigia nesutinkantis su teiginiais, kad partija praranda tapatybę ir atsisako savo vertybių.

A.Kubilius penktadienį pareiškė, kad TS-LKD vertybės, kaip ir anksčiau, kyla iš Sąjūdžio laikų.

"Mūsų vertybės kyla iš Sąjūdžio laikotarpio. Tos vertybės, su kuriomis ėjome į Sąjūdį, ir dabar lieka pamatinėmis vertybėmis", - penktadienį sakė A.Kubilius, dalyvaudamas Mokslų akademijoje Vilniuje surengtoje konferencijoje "Treji metai po susijungimo: jungtinės vertybės ir tapatybė".

Apie TS-LKD tapatybę ir vertybes bus diskutuojama ir šeštadienį vyksiančiame šios partijos suvažiavime. Per jį TS-LKD ketina net priimti dokumentą apie partijos tapatybę.

A.Kubilius pabrėžė, kad svarbiausios vertybės tebėra nepriklausoma valstybė, pilietinė visuomenė, veikianti demokratija, žmogaus teisės, klestinti konkurencinga ekonomika, pagrindiniai vertybiniai žodžiai - atsakomybė, sąžiningumas, solidarumas, teisingumas, tėvynė, šeima, patriotizmas.

Konservatorių lyderio teigimu, pastarieji treji metai, suėję nuo Tėvynės sąjungos ir Krikščionių demokratų partijos susijungimo, nebuvo lengvi.

"Nepaisant visko, ką per porą metų teko patirti, galime patys pasakyti - atsakomybę, kaip vertybę, pademonstravome labai aiškiai", - tvirtino A.Kubilius, pabrėžęs, kad valdžios atsakomybę prisiimta krizės laikotarpiu.

Jo nuomone, partijai pavyko laikytis ir kitų savo vertybių - sąžiningumo bei solidarumo.

Kalbėdamas apie sąžiningumą Vyriausybės vadovas džiaugėsi gerėjančiu korupcijos suvokimo indeksu.

"Per dvejus buvimo valdžioje metus, atrodo, pavyko išvengti didesnių korupcinių skandalų", - tvirtino jis.

A.Kubilius priminė, kad jo pirmtakas socialdemokratų premjeras Gediminas Kirkilas be darbo užmokesčio dar gaudavo iki 6000 litų reprezentacinėms išlaidoms, kuriuos leisdavo, kam norėdavo. Parlamentarai taip pat neatsiskaitytinai naudojo parlamentinei veiklai skirtas lėšas.

Pasak premjero, laikytasi ir solidarumo principo.

"Tai principas krizės įveikimo naštą padalijant visiems, bet didesnę užkraunant tiems, kurie gali lengviau pakelti", - kalbėjo jis.

A.Kubilius tvirtino, kad jo asmeniškai atlyginimas sumažėjo 48 proc. palyginti su buvusio premjero, tuo metu mažos pensijos išvis nebuvo mažinamos, kitos mažėjo keliais procentais.

TS-LKD pirmininkas teigė nesutinkąs ir su kaltinimais, kad atėję į valdžią konservatoriai pamiršo savo vertybinę užsienio politiką, kad nebe taip aktyviai kritikuoja demokratijos pažeidimus kaimyninėse valstybėse.

"Nepastebima, kad šiandieninės pertvarkos mūsų energetikoje, nuoseklus kelias siekiant įgyvendinti energetikos nepriklausomybę, tai yra pats tikriausias kelias įgyvendinant tai, ką prieš kelerius metus mes skelbėme Rusijos sulaikymo strategijoje", - sakė A.Kubilius.

Anot jo, teikiama parama Baltarusijai, Ukrainai, Moldovai taip pat susijusi su Lietuvos saugumu.

"Nuo to, kuria linkme gravituos šiuos šalys, priklausys ir mūsų saugumas (...). Kitą sykį dėl tų uždavinių tenka vasarą minti dviratį lankant Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilis", - teigė premjeras, priminęs vasarą vykusią kelionę dviračiais po Baltarusiją.

A,Kubilius pabrėžė, kad būtina tikėti Lietuvos sėkmės istorija ir ją skleisti visoje visuomenėje.

Buvęs krikščionių demokratų lyderis Valentinas Stundys tvirtino, kad kalbant apie Vyriausybės ir dabartinės valdžios įgyvendinamas vertybes, negalima pamiršti, kad dirbama koalicijoje su liberaliomis jėgomis. Politiko manymu, būtent dėl to "ne visuomet mūsų partijos vertybės realizuojamos tokiu mastu, pavidalu, kokiu turėtų būti".

Atsiradusias "tam tikras įtampas tarp Vyriausybės ir Seimo frakcijos" V.Stundys grindė skirtinga šių institucijų veiklos stilistika. Pasak jo, Vyriausybės sprendimus lemia įvairios būtinybės ir aplinkybės, o Seimo narių - norai ir pageidavimai.

Parlamentaras Paulius Saudargas kaip TS-LKD problemas nurodė valdžios partijoje centralizavimą, skirtingų srovių dilemą, valstybės pareigūnų atskaitomybę, pareigas einančių partijos narių tapatinimąsi su sprendžiama problema, kadrų politiką ir naujosios kartos auginimą.

Jis siūlė spręsti partijos Priežiūros komiteto problemą, nes dabar jo sprendimai yra galutiniai, o taip esą neturėtų būti. TS-LKD taryba ir prezidiumas raginti operatyviau reaguoti į aktualius įvykius.

TS-LKD yra viena didžiausių šalies partijų. Nuo 2008 metų pabaigos ji su Liberalų sąjūdžių, Liberalų ir centro sąjunga ir Tautos prisikėlimo partija priklauso valdančiajai koalicijai.


Šiame straipsnyje: TS-LKDAndrius Kubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių