Po Velykų Klaipėdoje – tarptautinis džiazo vokalistų festivalis

Balandžio 12-15 dienomis Klaipėdoje skambės XI tarptautinis džiazo vokalistų festivalis „Jazz Voices“, per paskutiniuosius kelerius metus pranokęs Baltijos bei Skandinavijos šalyse organizuojamų džiazo konkursų tradicijų ribas. Tai – ne tik organizatorių pasiekimas, bet ir iššūkis: kaimyninėse šalyse tokio pobūdžio renginiai nebevyksta dėl finansinių sunkumų.

Festivalio organizatorių – Klaipėdos universiteto Menų fakulteto (KU MF) Džiazo muzikos katedros ir viešosios įstaigos „Baltijos renginiai“ – entuziazmo bei nuolatinių rėmėjų palankumo dėka šiemetinė renginio programa aprėps tradicinį to paties pavadinimo džiazo vokalistų konkursą ir jaunųjų Lietuvos bei užsienio džiazmenų koncertus.

Iš įvairių pasaulio kampelių į Lietuvos pajūrį suvažiuosiantiems jauniesiems dainininkams bei klausytojams skirti renginiai vyks Klaipėdos koncertų salėje bei džiazo klube „Kurpiai“.

Šiemetiniame „Jazz Voices“ vokalistų konkurse panoro dalyvauti 13-os užsienio šalių: Japonijos, Anglijos, Rusijos, Estijos, Suomijos, Turkijos, Vengrijos, Rumunijos, Ukrainos, Italijos, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos – atstovai. Jų pasirodymus vertins profesionalūs muzikantai ir įtakingi džiazo veikėjai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos bei Turkijos.

XI „Jazz Voices“ konkurso laureatai bus apdovanoti Rimanto Ulevičiaus paramos ir labdaros fondo įsteigtais prizais: be 2 000 eurų didžiojo prizo, numatytos dar trys premijos, geriausios improvizacijos ir laisvosios programos rinkimai, žiūrovų bei muzikantų simpatijų prizai.

Gabiausio džiazo jaunimo aktyvumas aukštai iškėlė konkurso kartelę, tad pernai rudenį antrus metus iš eilės Klaipėdoje buvo surengta „Jazz Voices" nacionalinė atranka. Jos tikslas – išdalijus geriausiems Lietuvos atstovams kelialapius į didįjį konkursą, paskatinti juos nuosekliai rengtis išbandymui.

Šiemet „Jazz Voices" konkurse šalies garbę gins Veronika Čičinskaitė, Gina Kazlauskaitė, Laura Budreckytė ir Jekaterina Pranevič. Anot konkurso rengėjo, vertinimo komisijos pirmininko, KU MF Džiazo muzikos katedros docento Stepono Januškos, šių merginų artistiškumas ir drąsa renkantis sudėtingus kūrinius vertinimo komisiją nuteikė optimistiškai.

Konkursantams talkins patyrusių džiazmenų grupė: klavišininkas Arnoldas Jankūnas, saksofonininkas Algis Kilis, kontrabosininkas Vytis Nivinskas ir būgnininkas Darius Rudis.

„Perspektyviems džiazo dainininkams konkursas suteikia progą pademonstruoti sukauptą įdirbį ir meistriškumą. Ne ką mažiau vertinga yra galimybė pradėti koncertuojančio atlikėjo karjerą – užmegzti ryšius su autoritetingais kolegomis ir gauti kvietimų pasirodyti garsiuose pasaulio džiazo renginiuose bei klubuose“, – sakė S.Januška.

Konkurso pusfinalis vyks balandžio 13-ąją, penktadienį, o atsvarą varžybų įtampai suteiks jau nuo ketvirtadienio vakaro Klaipėdos koncertų salėje ir džiazo klube „Kurpiai„ skambėsiančios džiazo muzikos programos. Pasirodymus rengs praėjusių metų konkurso laureatas lenkas Wojciech Myrczek su grupe, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos vokalinis ansamblis „Singaz“, klaipėdiečio Kęstučio Sovos suburtas kvartetas „I 4 combo“, vokalistė Edita Bodrovaitė su grupe „Soft & Easy“, naujausią savo programą pristatys klaipėdiečiai „Jazz Vision“, o gitaristo Eugenijaus Jonavičiaus suburta komanda su publika dalysis „Džiazo fantazijomis“. Balandžio 15-osios vakarą konkursą vainikuos finalas ir XI „Jazz Voices“ laureatų koncertas „Kurpiuose“.

Apie „Jazz Voices“

Tarptautinis džiazo vokalistų konkursas „Jazz Voices“ Klaipėdoje rengiamas nuo 2002 metų. 2004 metais konkursas tapo respublikinis, po metų – tarptautinis. 2010 metais konkurso programą pirmąkart papildė vokalinio džiazo koncertai „Kurpių“ džiazo klube. 2011 metais X „Jazz Voices“ konkurse buvo įvesta nacionalinė atranka, vykstanti rudenį, o renginys iš Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Mokomojo teatro salės perkeltas į naują vietą – Klaipėdos koncertų salę. Skaičiuojant nuo pirmojo konkurso, „Jazz Voices“ scenoje jėgas išmėgino arti 200 dainininkų iš 18-os šalių. Atkakliausios konkurso dalyvės yra Kristina Svolkinaitė (4 kartai; 2008 metais pelnė didįjį prizą), Baiba Skurstene (3 kartai; 2007 metais pelnė didįjį prizą); Kristina Jatautaitė (3 kartai; 2004 metais pelnė didįjį prizą).


Šiame straipsnyje: Jazz Voicesdžiazas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar neperdideles pretenzijos

Ar neperdideles pretenzijos portretas
Apsispreskit ar konkursas ar festivalis.Stepui tas nenumaldomas noris,stieptis ir apsimest,kad daro festivali, o festivalis,kurio koncerteliai Kurpiuose,poto,matyt bus eiline diskoteka ?

zilagalve mem

zilagalve mem portretas
O tai ne Memelio dziazoo klubas organizuoja? Keista,mes ten dirbam ariam, moterys plusam,vaikus ,palikusios namie.Galvojom,kad mes organizatoriai.Ir MDK muzikantai burba,kad nuo koncertu procentus reikia prezidentui grazint,tik metai, o jau susireiksminimai ir nesutarimai.Veikla tik jo labui

Alus

Alus portretas
Keisti zmones, tipo ant sprotu konservu skardines uzdesi uzrasa - delikatesas - ersketo ikrai ir skonis pasikeis,vien nuo uzraso ? Nepasikeis.Piguva ir bus piguva, tik gal kas per klaida nusipirks. Beje,galite vadintis ir olimpiada, kokybe nuo to nepasikeis,nes sita festivali nonstop klausau gerdamas alu Friedriche.Siaip besaikis zavejimasis savimi - kenkia sveikatai.Bet mane tai pralinksmino,tas pats s......, tik kitoj saujoj.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių