Patvirtintas Klaipėdos istorinės miesto dalies specialusis planas

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas savo įsakymu patvirtino Klaipėdos miesto istorinės dalies teritorijos ir apsaugos zonos ribų specialųjį planą.

Šis planas buvo pradėtas rengti 2006 metais siekiant užtikrinti Klaipėdos istorinės dalies išsaugojimą. Specialiojo plano organizatorius – Kultūros paveldo departamentas, jį rengė valstybinė įmonė „Lietuvos paminklai“. Projektui vadovavo architektė Irena Staniūnienė. Specialusis planas kainavo 212,978 tūkstančius litų.

Klaipėdos miesto istorinė dalis 1996 m. spalio 28 d. įtraukta į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registro urbanizuotų vietovių sąrašą, apibrėžtos teritorijos ribos. Įrašant į registrą, nustatytos urbanistinė, architektūrinė ir istorinė vertės, vertingais laikant gatvių tinklo išplanavimą, užstatymo tūrį ir pobūdį, atskirus užstatymo fragmentus. Klaipėdos miesto istorinė dalis saugoma valstybės.

Specialiuoju planu nustatytos uostamiesčio istorinės dalies teritorijos ir apsaugos zonos ribos ir jų plotai. Apsaugos zona yra teritorija greta saugomo kultūros paveldo objekto ar vietovės, kur nustatomos žemės sklypų ir kitų nekilnojamųjų daiktų tvarkymo ir naudojimo specialiosios sąlygos, kad kultūros paveldo objekto ar vietovės vertingosios savybės būtų apsaugotos nuo galimo neigiamo poveikio.

Pagal ministro A.Gelūno patvirtintą specialųjį planą Klaipėdos miesto istorinės dalies teritorijos ribos apima teritoriją nuo Danės upės šiaurinio kranto į rytus nuo Kuršių marių; Danės pakrantėje už Biržos tilto į rytus esančio skvero gale į šiaurę iki Danės g.; Danės gatve į rytus iki Laivų skg,; Laivų skg. į šiaurę iki Liepų g.; Liepų g, į rytus iki skerdyklos sklypo pabaigos; rytine skerdyklos riba į šiaurę iki sklypo pabaigos; šiaurine skerdyklos riba iki vandenvietės sklypo, apimdama jį pilnai; šiaurine dujų fabriko sklypo riba iki pat parko; parko rytine riba į šiaurę iki pat parko galo ir jo riba į vakarus iki Sodų g. rytinės pusės užstatymo rytine riba; užstatymo vidine riba į šiaurę ir toliau iki Priestočio g.; Priestočio g. šiaurine puse ir į šiaurę iki geležinkelio teritorijos, t.y. bėgių; šia riba šiaurės vakarų kryptimi iki vietos, kur kitoje bėgių pusėje prasideda L.Giros g.

Toliau riba eina L.Giros g. šiaurės kryptimi iki Įgulos g.; Įgulos g. šiek tiek į rytus, kol šiaurinėje gatvės pusėje stovi raudonų plytų universiteto pastatai; rytine paskutinio raudonų plytų pastato riba į šiaurę iki susikirtimo su Universiteto al.; Universiteto al. vakarų kryptimi kertant H.Manto g. ir šiek tiek Pušyno g., t.y. H.Manto g. vakarinės pusės užstatymo vakarine riba iki Įgulos g.; Įgulos g. vakarų kryptimi iki geležinkelio, kertant jį ir įjungiant nedidelį kvartalą iki Malūnininkų g., toliau Smilties Pylimo g. pietvakarių kryptimi ir tęsiant J.Janonio g. iki Naujojo Uosto g.; nuo posūkio į Naujojo Uosto g. statmenai Kuršių marioms ir iki pat vandens; uosto krantine pietų kryptimi iki Danės upės.

Miesto istorinės dalies vizualinės apsaugos pozonio ribos apima teritoriją rytuose – Danės šiaurine krantine iki Mokyklos gatvės atkarpos; šiaurėje – Mokyklos g., pereinant į Priestočio g. iki geležinkelio stoties; nuo šiaurinės teritorijos ribos vietos ties vakarine namo Geležinkelio g. 2a puse į šiaurę viduriu kvartalo tarp L.Giros ir Kretingos gatvių iki Įgulos g. ir toliau į šiaurę iki Šiaurės prospekto, jo pietine puse iki H.Manto g., jos rytine puse iki Pušyno g., toliau – Pušyno g. šiaurine puse į vakarus per uosto teritoriją iki Kuršių marių; vakaruose – Kuršių marių šiaurės rytiniu krantu iki vertybės šiaurės vakarinio taško.



NAUJAUSI KOMENTARAI

qi

qi portretas
Galėtumės įdėti žemėlapį, o ne aprašyti gatvėmis

Kęstas

Kęstas portretas
Kažkodėl įdėjot miesto nuotrauką atvirkščiai: pastatai, kurie yra kairėje,gatvės pusėje, kažkodėl nuotraukoje atsirado dešinėje. Prieš talpindami į laikraštį bent pažiūrėkite. Jei miesto nepažįstat, pakvieskit pažįstančius...

Zurnalistai nepakartojami

Zurnalistai nepakartojami portretas
Negi zemelapio neturit. Ar tokie "rimti planai ", kad net zemelapy neatsispindi
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių