Šiitų mečetėje Kabule – savižudžio ataka: žuvo keturi žmonės

  • Teksto dydis:

Savižudis sprogdintojas ketvirtadienio vakarą susisprogdino žmonių pilnoje šiitų mečetėje Kabule, pranešė pareigūnai.

Asmuo susisprogdino mečetės virtuvėje, kai policijos pareigūnai neleido jam patekti į pagrindinę pastato dalį, kuri buvo gausi tikinčiųjų. Ataka nusinešė keturias gyvybes, dar aštuoni žmonės buvo sužeisti, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Šis išpuolis įvyko, Kabului pastaruoju metu susiduriant su virtine panašių atakų, paskatinusių visuomenės protestus ir raginimus atsistatydinti šalies prezidento Ashrafo Ghani (Ašrafo Ganio) vyriausybei.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės dėl šios atakos, tačiau į šiitus dažnai taikosi grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistai.

Išpuolis įvyko, tikintiesiems rengiantis visą naktį turėjusiam vykti susirinkimui, kurie organizuojami Ramadano naktimis ir turi ypatingą reikšmę šiitams.

„Islamo valstybės“ iškilimas padidino religinius nesutarimus Afganistane, kurių nepaisant dešimtmečius vykstančio karo sunitų dominuojama šalis išvengdavo.

Pernai Afganistane įvyko atakų prieš šiitus banga. Už išpuolius atsakomybę prisiimdavo „Islamo valstybė“, laikanti šiitus apostatais.

Šiizmas ir sunizmas yra atskiros islamo religinės kryptys.

Nesaugumas

„Islamo valstybės“ priešininkas, didžiausia Afganistano sukilėlių grupė Talibanas paneigė, jog yra atsakingas dėl ketvirtadienio išpuolio. Jo atstovas spaudai sakė, kad Talibanas nevykdo išpuolių prieš maldos namuose.

Jungtinių Valstijų pajėgų Afganistane vadas generolas Johnas Nicholsonas (Džonas Nikolsonas) žadėjo šiais metais sunaikinti „Islamo valstybės“ padalinį šioje Artimųjų Rytų valstybėje.

Balandį JAV kariai ant šios džihadistų organizacijos tvirtovės šalies rytuose numetė savo didžiausią turimą ne branduolinę bombą. Taip buvo nužudyti keliasdešimt kovotojų, tačiau grupuotė vis dar sugeba išlikti.

„Islamo valstybės“ džihadistai šią savaitę užėmė legendinius Tora Bora kalnų urvus. Ši vieta kažkada buvo Osamos bin Ladeno slėptuvė.

Gegužės pabaigoje sprogus sunkvežimiui Kabule žuvo daugiau nei 150 žmonių, buvo sužeisti dar keli šimtai asmenų. Tai buvo didžiausia ataka Afganistane nuo 2001 metų.

Po kelių dienų sprogdinimų įsiutinti protestuotojai susirėmė su policija, šis incidentas nusinešė keturias gyvybes.

Be to, savižudžiai sprogdintojai įsiveržė į vieno iš žuvusių protestuotojų laidotuves. Per šią ataką žuvo dar septyni žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių