Berlyno atakos vykdytojas nušautas Milane

  • Teksto dydis:

Įtariamą Berlyno atakos vykdytoją tunisietį penktadienį Milane nušovė policija, patvirtino Italija.

Italijos policijos penktadienį Milane nušautas vyras įvykdė kruviną ataką Berlyno kalėdinėje mugėje, paskelbė „Islamo valstybė“ (IS).

„Berlyno atakos vykdytojas Milane įvykdė naują išpuolį prieš Italijos policijos patrulį ir per susišaudymą žuvo“, – pranešė su IS susijusi naujienų agentūra „Amaq“, paminėdama incidentą, per kurį italų policininkai nušovė Anisą Amri (Anisą Amrį) – pagrindinį Berlyno atakos įtariamąjį.

24 metų Anisas Amri (Anisas Amris) yra kaltinamas 12 žmonių nužudymu ir dar dešimčių sužeidimu per pirmadienio ataką kalėdinėje mugėje Berlyno centre. Atsakomybę už šią ataką, kurios metu per minią lėkė ir aukas traiškė didžiulis sunkvežimis, prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Italijos vidaus reikalų ministras Marco Minniti (Markas Minitis) spaudos konferencijoje Romoje sakė, kad A.Amri šaudė į policininkus, maždaug 3 val. nakties (4 val. Lietuvos laiku) sustabdžiusius jo automobilį įprastam patikrinimui, ir buvo nušautas pats.

Tapatybės patikrinimais „be jokio abejonės šešėlio“ nustatyta, kad žuvęs vyras yra A.Amri, sakė ministras.

A.Amri po pirmadienio atakos Berlyne pabėgo ir buvo ieškomas. Jis turėjo ryšių su Italija – į šią šalį jis 2011 metais atvyko iš savo gimtojo Tuniso.

Netrukus po atvykimo į Italiją A.Amri buvo nuteistas ketverius metus kalėti už gaisro sukėlimą pabėgėlių centre. 2015 metais jis buvo paleistas ir išvyko į Vokietiją.

Vokietijos policija sako, kad A.Amri per ataką vairavo 40 t sunkvežimį, nes kabinoje rado jam priklausančių dokumentų ir pirštų atspaudų. Kabinoje taip pat buvo tikrojo vairuotojo lenko, nužudyto šūviu į galvą, lavonas.

Visoje Europoje galiojančiame arešto orderyje buvo siūlomas 100 000 eurų atlygis už informaciją, kuri padėtų suimti A. Amri.

Tunise A.Amri brolis kreipėsi į jį ragindamas pasiduoti ir sakė: „Jeigu mano brolis stovi už šios atakos, sakau jam: „Tu mums užtrauki negarbę“.“

Pareigūnai anksčiau paskelbė, kad A.Amri buvo prieglobsčio prašytojas, kad jo prašymas buvo atmestas, kad jis praeityje yra įvykdęs nusikaltimų, sėdėjęs Italijos kalėjime ir jau seniai buvo žinomas Vokietijos kovos su terorizmu agentūroms.

Naujienų savaitraštis „Der Spiegel“ rašė, jog per pokalbius, kurių buvo klausomasi, A.Amri siūlėsi įvykdyti mirtininko operaciją, bet jo žodžiai buvo pernelyg migloti, kad būtų galima išduoti arešto orderį.

A.Amri buvo stebimas nuo kovo; įtarta, kad jis planavo įsilaužimus norėdamas surinkti pinigų automatiniams ginklams, „galbūt siekiant įvykdyti ataką“, bet rugsėjo mėnesį sekimas buvo nutrauktas, nes A. Amri daugiausia veikė kaip smulkus prekiautojas narkotikais.

Vokietijai – palengvėjimas

Vokietija jaučia „palengvėjimą“ dėl Italijos pareigūnų pranešimų, kad šios šalies policininkai praėjusią naktį Milane nušovė pagrindinį atakos Berlyno kalėdinėje mugėje įtariamąjį, sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas.

„Daugėja ženklų, kad tai iš tikrųjų yra (dėl atakos ieškotas) žmogus. Jei tai teisybė, ministerija jaučia palengvėjimą, kad šis žmogus nebekelia grėsmės“, – žurnalistams sakė Tobias Plate (Tobijas Platė).

Jis pridūrė, jog Berlynas dar negavo iš Italijos „oficialaus patvirtinimo“, kad nukautas vyras tikrai yra įtariamasis Anisas Amri (Anisas Amris).

 Teroro pavojus išlieka

Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį perspėjo dėl ilgalaikės teroro grėsmės, nors Italijoje ir nušautas asmuo, įtartas dėl mirtino išpuolio Berlyno kalėdinėje mugėje.

Galime šiek tiek apsiraminti šios savaitės pabaigoje, nes ūmaus pavojaus nebėra“, – sakė A.Merkel žurnalistams, pasidžiaugdama žinia apie įtariamąjį tunisietį Anisą Amri (Anisą Amrį), kurio nebereikia ieškoti, nes jį naktį nušovė Italijos policininkai.

„Tačiau terorizmo pavojus apskritai tebelieka, kaip ir buvo pastaruosius kelerius metus. Visi tai žinome“, – pažymėjo kanclerė.

Vokietijos pareigūnus užgriuvus kritikos lavinai dėl to, kad jie leido išsprūsti prieglobsčio negavusiam migrantui A.Amri, palaikiusiam ryšius su džihadistais, A.Merkel pažadėjo „išsamų“ tyrimą, nustatysiantį, kas buvo padaryta blogai.

„Amri atvejis kelia daug klausimų – klausimų, kurie yra susiję ne tik su šiuo nusikaltimu, bet ir ankstesniu laikotarpiu, prasidėjusiu tada, kai jis atvyko į Vokietiją 2015 metų liepos mėnesį“ iš Italijos, sakė kanclerė.

„Mes dabar nuodugniai išnagrinėsime, kaip reikia keisti oficialias procedūras“, – kalbėjo ji.

Pasak A.Merkel, ji nurodė žemių ir federaliniams teisingumo bei vidaus reikalų ministrams „išanalizuoti visus šios bylos aspektus ir kuo greičiau pateikti savo išvadas“, kad būtų galima greitai imtis reformų tose srityse, kur jos būtinos.

A.Merkel taip pat sakė, kad penktadienį su Tuniso prezidentu Beji Caidu Essebsi (Bedžiu Kaidu Esebsi) telefonu aptarė kovos su terorizmu priemones ir jį informavo, kad Vokietijoje asmenų, kurių prieglobsčio prašymai buvo atmesti, deportavimas bus „gerokai paspartintas“.

„Svarbiausia vyriausybės pareiga“ yra ginti savo piliečius, nurodė ji.

Tačiau kanclerė taip pat pabrėžė, kad kovodama su terorizmu Vokietija neaukos savo principų.

„Mūsų demokratija, mūsų įstatymų viršenybė, mūsų vertybės, mūsų žmoniškumas – visa tai yra stipresnė už terorizmą alternatyva terorizmo neapykantos pasauliui“, – sakė A.Merkel.

24 metų A.Amri kaltinamas 12 žmonių nužudymu ir dar dešimčių sužeidimu per pirmadienio ataką kalėdinėje mugėje Berlyno centre. Atsakomybę už šią ataką, kurios metu per minią lėkė ir aukas traiškė didžiulis sunkvežimis, prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“.

Italijos vidaus reikalų ministras Marco Minniti (Markas Minitis) spaudos konferencijoje Romoje paskelbė, kad įtariamasis buvo nušautas, kai išsitraukė pistoletą ir šovė į pareigūnus, sustabdžiusius jo automobilį įprastam patikrinimui prie Sesto San Džovanio stoties Milane.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deras

deras portretas
Visi galai i vandeni.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių