Švedija po išpuolio: rengiama taiki gedulo akcija, sulaikytas antras įtariamasis

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai žmonių sekmadienį dalyvavo Stokholmo centre rengiamoje taikioje akcijoje prieš terorizmą. Tuo metu policija tęsia penktadienį sostinėje įvykdyto išpuolio, per kurį žuvo keturi žmonės ir dar 15 buvo sužeisti, tyrimą. Patvirtinta, kad sulaikytas ir antras įtariamasis.

„Galiu patvirtinti, kad suimtas antras žmogus,“ – naujienų agentūrai AFP sakė Stokholmo apylinkės teismo teisėja Helga Hullman (Helga Hulman).

Švedijos prokuratūros atstovė Karin Rosander šalies nacionaliniam transliuotojui SVT pranešė, kad šis įtariamasis, kurio tapatybė neatskleidžiama, tiriamas dėl „teroristinio nužudymo“.

Pasak jos, prokurorai iki trečiadienio turi kreiptis į teismą dėl įtariamojo kardomojo kalinimo.

Policija sekmadienį patvirtino, kad pirmasis įtariamasis yra 39-erių vyras iš Uzbekistano, kuris „2014 metais kreipėsi dėl leidimo nuolat gyventi“, bet jo prašymas buvo atmestas.

Įtariama, kad šis vyras pavogtu alumi prekiaujančios bendrovės sunkvežimiu penktadienį dideliu greičiu nulėkė kelis šimtus metrų Karalienės bulvaru, pėsčiųjų gatve, esančia pačiame sostinės centre, po to rėžėsi į prekybos centro „Ahlens“ pastato fasadą.

Šio išpuolio motyvas kol kas nežinomas.

Taiki gedulo akcija

Per socialinį tinklą „Facebook“ organizuojama taiki gedulo akcija įvyks 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku Sergelio aikštėje (Sergels Torg), netoli vietos, kur sunkvežimis rėžėsi į žmonių minią.

Švedijos valdžia pavadino penktadienio išpuolį teroristine ataka, tačiau jo motyvas kol kas nėra žinomas.

Už virtinę Nicoje, Berlyne Londone neseniai buvusių panašių atakų, kai užpuolikai į žmones nukreipdavo automobilius, atsakomybę prisiimdavo „Islamo valstybė“ (IS). Atsakomybės už penktadienio ataką Stokholme – trečią Europoje per dvi savaites, po išpuolių Londone ir Sankt Peterburge – kol kas niekas neprisiėmė.

Švedijos policija šeštadienį pranešė, kad vyras, penktadienį vakare suimtas dėl „vieno įtariamo teroristinio nusikaltimo“, galbūt yra vairuotojas, penktadienį nukreipęs vogtą alumi prekiaujančios bendrovės sunkvežimį į žmones ir parduotuvių centro „Ahlens“ pastatą Karalienės bulvare (Drottninggatan), kuris yra didžiausia pėsčiųjų gatvė mieste, virš Stokholmo centrinės metropoliteno stoties. Jo pavardė neskelbiama, bet pareigūnai sako, kad jis buvo žinomas Švedijos žvalgybos tarnybai.

Tai jau antrasis teroro išpuolis Stokholme. 2010 m. gruodį tame pačiame Karalienės bulvare susisprogdino savižudis, buvo nesunkiai sužeisti keli praeiviai.

Švedija gedi

Vėliavos iki pusės stiebo nuleistos ant parlamento, karališkųjų rūmų, vyriausybės pastatų, sostinės rotušės.

Ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas (Stefanas Liovenas), penktadienį sakęs, kad sustiprinama šalies sienų kontrolė,paskelbė pirmadienio vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku) tylos minutę išpuolio aukoms pagerbti .

„Šiandien visa Švedija gedi, bet mes turime atlaikyti visa tai“, – sakė jis šeštadienį žurnalistams, padėjęs gėlių prie prekybinio centro „Ahlens“.

„Teroristai nori, kad bijotume, kad pradėtume kitaip elgtis, kad nebegyventume normaliai – tačiau darysim būtent tai. Taigi, teroristai niekada neįveiks Švedijos, niekada“, – pabrėžė jis.

Karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustafas), sugrįžęs į Stokholmą iš nutraukto vizito Brazilijoje, taip pat kreipėsi į tautą prie rūmų.

„Atidumas kurį žmonės rodo vienas kitam, parodo ir mūsų visuomenės galią, – sakė jis. – Tiek daug mūsų nori padėti kitiems, žymiai daugiau negu norinčiųjų nuskriausti mus“.

Žuvusiųjų tapatybės

Nustatyta, kad žuvo du švedai, vienas britas ir vienas belgas, dar 15 žmonių sužeista, pranešė sekmadienį Švedijos policija.

„Mes nustatėme žuvusiųjų tapatybes ir pranešėme jų artimiesiems“, – sakė žurnalistams Stokholmo policijos pareigūnas Janas Evenssonas (Janas Evensonas).


Šiame straipsnyje: Švedijastokholmasišpuolis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Reikalaukime mūsų verslininkų ir Lietuvos valdžios, įsidrąsinusių vežti į Lietuvą pavojingus migrantus, atsakyti į du paprastus klausimus: Kas mokės už saugumo palaikymą? Būtina įvesti papildomus mokesčius tiems Lietuvos verslininkams, kurie atveža į Lietuvą migrantus, kad finansuoti saugumo darbą su tais migrantais. Ar apsimoka mums rizikuoti mūsų saugumu ir santarve visuomenėje, atvežant migrantus, kai Lietuvos jaunimo bedarbystė yra katastrofiško lygio? Gal geriau apsimoka sutvarkyti valstybės išlaikomą mokymo sistemą ir įdarbinti mūsų, Lietuvos, jaunimą? Atvejis Švedijoje yra pamokantis. Penktadienį Švedijos sostinėje išpuolį surengęs įtariamasis buvo migrantas, kurio prašymas suteikti prieglobstį buvo atmestas birželį, bet jis iki šiol nebuvo išsiųstas iš Švedijos, nes policija jo nerado adresu, kuris buvo nurodytas jo dokumentuose. Šis į žmonių minią ir prekybos centrą sunkvežimį nukreipęs 39 metų uzbekas taip pat palaikė ryšius su ekstremistinėmis grupuotėmis.

Anonimas

Anonimas portretas
liberast tolerastiniai pridurkai, kam varginat vargsus nuskriaustus pabegelius - ISSIPJAUKIT PATYS SAVE. Muslimai ir nigeriai bus LABAI PATENKINTI.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių