Vokietijoje – paukščių gripo protrūkis

  • Teksto dydis:

Vokietijos atsakinga institucija pranešė apie paukščių gripo protrūkį nedideliame naminių paukščių ūkyje, kur buvo laikomi 57 paukščiai (dedeklės vištos, žąsys, antys ir kalakutai). Pradėjus gaišti paukščiams ir atlikus jų gaišenų tyrimus, patvirtinta H5N6 potipio paukščių gripo diagnozė. Tai pirmasis ligos protrūkis šiais metais, pernai Vokietijoje buvo užregistruoti net 68 paukščių gripo atvejai.

Situacija Europoje vis labiau kelia nerimą. Nuo metų pradžios jau užregistruoti 23 paukščių gripo atvejai naminių paukščių laikymo vietose ir laukinėje faunoje. Protrūkiai paukščių laikymo vietose užregistruoti Prancūzijoje, Italijoje, Olandijoje, Švedijoje ir  Bulgarijoje, diagnozė patvirtinta laukiniams paukščiams Danijoje, Olandijoje, Švedijoje, Vokietijoje, Anglijoje ir Airijoje.

Pasireiškusi pavojinga paukščiams liga atneša didelių ekonominių nuostolių Europos valstybėms dėl daugybės sunaikintų naminių paukščių ir dėl prekybos paukštiena apribojimų. Todėl labai svarbu tinkamai įvertinti ligos grėsmę bei imtis visų įmanomų prevencijos priemonių.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) dar kartą atkreipia paukščių augintojų dėmesį į tai, jog šios pavojingos ligos atvejai pasireiškia vis arčiau mūsų šalies. Būtina įvertinti, kad paukščių migracijos metu ypač svarbu laikytis biologinio saugumo reikalavimų. Rekomenduojama neišleisti paukščių iš aptvarų, jei išleisti, tai tik į dengtas aikšteles, kuriose būtų negalimas tiesioginis kontaktas su laukiniais paukščiais, būtų apsaugotas lesalas, vanduo. Be to, negalima naudoti atvirų vandens telkinių naminiams paukščiams girdyti. Namines antis ir žąsis reikėtų laikyti atskirai nuo kitų naminių paukščių.

Specialistų teigimu, ligą dažniausiai perneša paukščių gripo virusu užsikrėtę laukiniai vandens paukščiai, kurie užkrečia aplinką. Sveiki paukščiai gali užsikrėsti nuo užkrėsto lesalo ar vandens. Didžiausią tikimybę užsikrėsti turi paukščiai, laikomi šalia atvirų vandens telkinių. Paukščių gripas gali būti perduodamas ir per užsikrėtusių paukščių išmatas, apkrėstus pašarus, vandenį, inventorių, rūbus, avalynę.


Šiame straipsnyje: vokietijapaukščių gripasVMVT

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Paukščiai kaip paukščiai, bet ką darysit kai gripuoti uodai ims lakstyt?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių