Nepaisant paliaubų Sirijoje kilo susirėmimai

  • Teksto dydis:

Nepaisant vidurnaktį visoje Sirijoje įsigaliojusių paliaubų, penktadienį netoli Damasko kilo vyriausybinių pajėgų ir opozicijos kovotojų susirėmimai, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) sakė, jog neaišku, kas pradėjo susirėmimus, kurie vyksta Vadi Barados regione.

„Vadi Baradoje netoli Damasko ... kilo susirėmimų, (kurie) tęsiasi; iš sraigtasparnių šaudoma į pozicijas, priklausančias opozicijai ir „Fateh al Sham Front““, – sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas).

„Fateh al Sham Front“ yra buvęs „al Qaeda“ padalinys, kuris anksčiau vadinosi „al Nusra Front“. Sirijos vyriausybė nurodė, kad jis nebuvo įtrauktas į paliaubų susitarimą.

Tačiau Sirijos opozicija yra sakiusi, suprantanti, kad paliaubos turi galioti visoje Sirijoje, ir rajonuose, kuriuose veikia „Fateh al Sham Front“.

R.Abdel Rahmanas sakė, kad šie susirėmimai yra „paliaubų pažeidimas, tačiau neaišku, kuri šalis yra atsakinga už jų pradėjimą“.

Vienas to rajono gyventojas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad penktadienį ryte buvo intensyviai apšaudoma.

Sirijos vyriausybė nurodė, kad sukilėliai Vadi Baradoje, esančioje į šiaurės vakarus nuo sostinės, praėjusią savaitę tyčia taikėsi į vandens tiekimo infrastruktūrą. Dėl jos pažeidimų Vadi Baradoje ir Ein al Fidžoje dingo vanduo daug kur Damaske.

„Žmonės aplink Damaską neturėjo vandens savo namuose ilgiau kaip savaitę, jie priversti pirkti vandenį iš privačių prekeivių, kurie neužtikrina nei sąžiningos kainos, nei kokybės“, – sakoma JT pranešime.

Pasak SOHR, sukilėliai į vandens tiekimo tinklą taikosi atsakydami į padažnėjusius valdančiojo režimo smūgius šioje teritorijoje, kur vyriausybė mėgina įvesti „susitaikymo susitarimą“.

Per penkis pastaruosius mėnesius tokio susitarimo pagrindu buvo evakuoti mažiausiai šeši miestai aplink Damaską; sukilėliai, jų šeimos ir kiti civiliai autobusais buvo išvežti į kitus opozicijos kontroliuojamus rajonus Sirijos šiaurėje.

Paliaubos visos šalies mastu, tarpininkaujant Rusijai ir Turkijai, įsigaliojo nuo vidurnakčio; ir jų daugiausia laikomasi, nors kai kur esama ir nedidelių incidentų.

Anot SOHR, penktadienio popietę Sirijos karo lėktuvai atliko mažiausiai 16 antskrydžių Hamos provincijos šiaurėje, vidurio Sirijoje. Pranešimų nėra apie žuvusius per smūgius, kurie teko rajonams, kontroliuojamiems įvairių opozicijos grupių, taip pat ir pasirašiusiųjų paliaubų sutartį.

Įsigaliojo paliaubos

Visoje Sirijos teritorijoje nuo vidurnakčio įsigaliojo paliaubos pagal susitarimą tarp Sirijos režimo ir sukilėlių, kuris buvo sudarytas tarpininkaujant Rusijai ir Turkijai.

Nors penktadienį paryčiais būta pranešimų apie pavienius susirėmimus, viliamasi, kad šis susitarimas padės užbaigti jau beveik šešerius metus trunkantį brutalų pilietinį karą, kuris jau nusinešė daugiau nei 310 tūkst. žmonių gyvybių.

Ketvirtadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad Sirijos režimas ir „pagrindinės ginkluotos opozicijos jėgos“ sutarė dėl ugnies nutraukimo.

Susitarimas neapima karo veiksmų prieš „Islamo valstybę“ (IS) ir buvusį „al Qaeda“ padalinį, kuris anksčiau vadinosi „al Nusros frontas“, o dabar – „Fateh al Sham Front“.

Sirijos pagrindinė opozicinė Nacionalinė koalicija – Turkijoje įsikūręs politinis darinys – patvirtino, kad remia paliaubas.

Susitarimas buvo sudarytas Sirijos vyriausybinėms pajėgoms atkovojus iš sukilėlių antrą pagal dydį šalies miestą Alepą ir taip sudavus didžiausią smūgį opozicijos pajėgoms nuo pat karo pradžios.

Kovos visoje šalies teritorijoje nutraukiamos pirmą kartą nuo rugsėjo 12-19 dienomis galiojusių paliaubų, kurios žlugo po kelių smurto incidentų.

Dar anksčiau paliaubos buvo paskelbtos vasario mėnesį; abu tie susitarimai buvo sudaryti tarpininkaujant Rusijai ir Jungtinėms Valstijoms.

Jei naujų paliaubų bus laikomasi, Kazachstano sostinėje Astanoje numatytos politinės režimo ir opozicijos derybos konfliktui užbaigti, kurios vyktų prižiūrinti Rusijai ir Turkijai.

Ankara ir Maskva ilgą laiką buvo priešingose Sirijos pilietinio karo stovyklose, nes Turkija siekia prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) nušalinimo, o Rusija drauge su Iranu yra svarbūs jo tarptautiniai sąjungininkai.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais Rusija ir Turkija pradėjo glaudžiau bendradarbiauti dėl Sirijos , ypač – po vasarą pasiekto susitarimo normalizuoti ryšius, kurie smarkiai pašlijo po to, kai pernai turkai numušė rusų karo lėktuvą.


Šiame straipsnyje: Sirijasukilėliaipaliaubos

NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
nieks ten nežino,bet kaip nekeista lietuviški rašinėtojai jau ten pabuvojau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių