V. Janukovyčius ragina D. Trumpą užbaigti karą Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Ukrainos eksprezidentas Viktoras Janukovyčius paragino JAV vadovą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) užbaigti karą Rytų Ukrainoje, kurį, pasak jo, sukėlė Kijevo ir Vakarų „neatsakingi veiksmai“.

Prorusiškų pažiūrų V.Janukovyčius pabėgo į Rusiją 2014-ųjų vasarį, jo šalyje įsiplieskus provakarietiškai Maidano revoliucijai. Tų metų kovą Rusija okupavo ir aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, o vėliau Rytų Ukrainoje prasidėjo naujosios Kijevo vyriausybės konfliktas su prorusiškais separatistais.

Savo laiške, kurį jis paviešino trečiadienį, politikas ragina JAV lyderį „imtis skubių ir visapusiškų priemonių, kad būtų sustabdytas karas“. Jis pasiūlė įvairių priemonių, kaip išspręsti konfliktą, jeigu Kijevas nevykdytų Minsko taikos susitarimų, ir rekomendavo surengti referendumą dėl šio regiono statuso.

„Parašiau prezidentui D.Trumpui ir pasakiau, kad karas turi baigtis“, – sakė jis žurnalistams Maskvoje prieš paviešindamas savo laišką.

Jame V.Janukovyčius rašo, kad reikia „įtraukti į „Normandijos formato“ derybas Donbasui (Rytų Ukrainai) atstovaujančios protestuojančios pusės atstovus, o jei dabartinė Ukrainos valdžia nevykdys Minsko susitarimų – inicijuoti referendumą dėl Rytų Ukrainos statuso“.

V.Janukovyčiaus teigimu, tas konfliktas kilo dėl „trumparegiškų ir neatsakingų Ukrainos ir Vakarų politikų veiksmų“.

Ukrainos pajėgos kovoja su Rusijos remiamais separatistais Ukrainos rytuose nuo 2014 metų balandžio. Šis konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių gyvybių.

„Prašau imtis veiksmų ginant žmogaus teises Ukrainoje, demokratijos atkūrimą ir teisinę valstybę“, – rašė jis.

Protestuotojai pradėjo rinktis centrinėje Kijevo aikštėje, vadinamoje Maidanu, 2013 metų lapkritį, po to, kai V.Janukovyčius atsisakė parašyti Europos Sąjungos asociacijos sutartį, ir pasirinko bendradarbiavimo su Maskva kryptį.

Maidano protestai tęsėsi tris mėnesius, o jų kulminacija tapo kruvinas riaušių milicijos „Berkut“ susidorojimas su protestuotojais. Tąkart žuvo per 100 daugiausia beginklių žmonių ir apie 20 policijos pareigūnų.

Laiškai V. Putinui ir A. Merkel

Savo laiške D.Trumpui Ukrainos eksprezidentas dar kartą tvirtino, kad „nenustatyti snaiperiai“ puolė ir tuometę miliciją, ir protestuotojus.

„Turiu papildomų įrodymų ir duomenų, kurie gali padėti nustatyti tikruosius masinių žudynių Maidane organizatorius“, – sakė jis.

V.Janukovyčius D.Trumpui rašė, kad pareigūnai iš tuomečio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos „aktyviai kišosi į tą situaciją, ir palaikė protestuotojų pusę“.

Jis sakė išsiuntęs panašius laiškus Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, Prancūzijos lyderiui Francois Hollande'ui (Fransua Holandui) bei Europos Tarybos generaliniam sekretoriui Thorbjornui Jaglandui (Torbjornui Jaglandui).

V.Janukovyčius teigė šiuo metu gyvenąs Rostovo srityje Rusijos pietuose, kur jis buvo surengęs spaudos konferenciją netrukus po pabėgimo iš Ukrainos. Tuo tarpu ši spaudos konferencija vyko Maskvoje ir buvo akylai saugoma pareigūnų.

„Nenoriu niekam keršyti, – sakė jis. – Svajoju apie taikią Ukrainą ir naujo gyvenimo pradžią joje.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha-

Cha- portretas
Suknistas kacapas, vis nenusiramina... matyt fašistas putinas liepė vėl šikt ant Ukrainos, tai ir stengiasi suknistas parsidavelis.

Teisetas prezidentas po siai dienai

Teisetas prezidentas po siai dienai portretas
Ko negalima Janukoviciui dovanoti Tai kad jis uzdraude apginkluoti Berkuto karius. Po pirmu snaperiu suviu ir pirmu molotovo kokteiliu galejo buti is Berkuto RIMTAS ATSAKAS. Ir nebutu buve viso to, kas dabar viksta Ukrainoje

baigtųsi karas....

baigtųsi karas.... portretas
Teisingas prašo Janukovyčius.........pilna amerikoniškų najomnikų........ fašistų...... žudo be gailesčio......
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių