Iš užtvindytos Zimbabvės aukso kasyklos ištraukti 24 kūnai

  • Teksto dydis:

Zimbabvėje iš vandeniu užtvindytų dviejų nebenaudojamų šachtų kalnakasių mieste, esančiame į pietvakarius nuo Hararės, gelbėtojai šeštadienį ištraukė 24 kūnus ir išgelbėjo aštuonis žmones, tačiau būgštaujama, kad ten tebėra įstrigę dešimtys darbininkų, pranešė valstybinė televizija.

„Aštuoni iš istrigusių kalnakasių buvo išgelbėti... buvo ištraukti dar 24 kūnai, o gelbėjimo operacija tebesitęsia“, – pranešė Zimbabvės valstybinis transliuotojas ZBC.

Dvi nebenaudojamos kasyklos yra šalia Kadomos miesto, nutolusio apie 145 km į pietvakarius nuo sostinės Hararės.

Išgelbėtiems darbininkams buvo suteikta pagalba įvykio vietoje, o vėliau jie buvo nuvežti į ligoninę. Jų būklė stabili, pranešė ZBC.

Televizija parodė į improvizuotą kliniką gabenamus kelis vyrus peršlapusiais, purvinais rūbais.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame vaizdo įraše vienas išgelbėtasis žurnalistams sakė, kad vanduo šachtose pakilo iki kaklo, todėl kalnakasiai turėjo ištisas dienas stovėti, kol vandens lygis nuseko.

Penktadienį vyriausybė nurodė, kad dviejose šachtose gali būti 60–70 kalnakasių.

Vyriausybė taip pat paprašė padėti surinkti 200 tūkst. JAV dolerių, kad „galėtų išsiurbti vandenį, pamaitinti nukentėjusias šeimas ir gelbėtojų komandas, transportuoti ir palaidoti aukas“, sakė savivaldos ministras July Moyo (Džulajus Mojas).

„Atsižvelgdami į nelaimės mastą, kreipiamės į gyventojus, plėtros partnerius ir viso pasaulio įmones prašydami padėti pinigais ir priemonėmis“, – kalbėjo politikas.

Šiuo metu Zimbabvė išgyvena giliausią ekonomikos krizę per pastarąjį dešimtmetį.

Šalyje, kur oficialus nedarbo lygis siekia daugiau kaip 90 proc., yra plačiai paplitusi savavališka aukso kasyba. Šia veikla dažniausiai užsiimama seniai nebenaudojamose didelių įmonių kasyklose; ji daugeliui padeda gauti pajamų.

Zimbabvėje tokia kasyba nėra visiškai uždrausta, bet iš esmės ji nereguliuojama.


Šiame straipsnyje: zimbabvėaukso kasykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių