Uždelsta bomba: konfliktas dėl Šiaurės Korėjos gali įsiplieksti bet kada

  • Teksto dydis:

Didėjant įtampai tarp Jungtinių Valstijų ir Šiaurės Korėjos „konfliktas gali įsiplieksti bet kurią akimirką“, penktadienį pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministras ir perspėjo, kad bet kokiame kare „nugalėtojo nebūtų“.

Kinijos diplomatijos vadovas Wang Yi (Vang I) šį griežtą įspėjimą paskelbė netrukus po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pareiškė, kad „Šiaurės Korėjos problema bus pasirūpinta“. D. Trumpas tai sakė netylant kalboms, kad Pchenjanas rengiasi naujam branduoliniam ar raketų bandymui.

„Pastaruoju metu išaugo įtampa tarp JAV ir ROK (Pietų Korėjos) vienoje pusėje ir KLDR (Šiaurės Korėjos) kitoje. Juntama, kad konfliktas gali įsiplieksti bet kurią akimirką“, – sakė Wang Yi.

Nugalėtojo nebus

„Jei kils karas, susiklostys situacija, kur visi bus pralaimėjusieji – nugalėtojo nebūtų“, – sakė jis sakė per bendrą spaudos konferenciją Pekine su Prancūzijos užsienio reikalų ministru Jeanu-Marcu Ayrault (Žanu Marku Airo).

Wang Yi pažymėjo, kad konfliktą išprovokavusiai pusei „tektų prisiimti istorinę atsakomybę ir sumokėti atitinkamą kainą“.

Vienas Baltųjų rūmų užsienio politikos patarėjas penktadienį sakė, kad Jungtinės Valstijos vertina galimybes imtis karinių priemonių prieš Šiaurės Korėjos ginklavimosi programas.

Pasak jo, naujas provokacinis Pchenjano ginkluotės bandymas tėra laiko klausimas.

Ekspertai paskelbė pastebėję padidėjusį aktyvumą Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų poligone prieš artėjančias šalies įkūrėjo Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) gimimo 105-ąsias metines. Jos bus minimos šeštadienį.

„Dialogas – vienintelis įmanomas sprendinys“, – penktadienį pabrėžė Kinijos diplomatijos vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių