Uragano „Harvey“ aukų padaugėjo iki 33

  • Teksto dydis:

JAV Meksikos įlankos pakrantei smogęs uraganas „Harvey“, atnešęs smarkų vėją ir intensyvias liūtis, tiesiogiai ar netiesiogiai prisidėjo prie mažiausiai 33 žmonių žūties.

Keliose Teksaso pietrytinės dalies apygardose patvirtinta dešimties žmonių žūtis, o „dar 23 mirtys potencialiai siejamos su „Harvey“, nurodė Hariso apygardos teismo medicinos instituto atstovė Tricia Bentley (Triša Bentli).

Pareigūnai būgštauja, kad aukų skaičius dar augs, potvyniui atsitraukiant iš Hjustono miesto ir jo apylinkių, kur iškrito rekordinis kritulių kiekis – vienoje iš vietovių prilijo net 132 centimetrus.

„Bijau, kad bus rasta daugiau kūnų“, – sakė Hariso apygardos šerifas Edas Gonzalezas (Edas Gonsalesas), kai trečiadienį potvynio nuneštame mikroautobuse buvo aptikti šešių vienos šeimos narių, tarp jų keturių jaunesnių nei 16 metų vaikų, kūnai.

Žala – 58 mlrd. JAV dolerių

Uraganas „Harvey“ šiai valstijai pridarys ekonominių nuostolių už maždaug 58 mlrd. JAV dolerių, ketvirtadienį skelbiama Vokietijos analitikų parengtoje ataskaitoje.

Jeigu šie skaičiavimai pasitvirtins, „Harvey“ taps devinta brangiausia gamtos nelaime nuo 1900 metų, nurodoma Karlsrūjėje, Vokietijoje, veikiančio Nelaimių valdymo ir rizikos mažinimo technologijų centro (CEDIM) ekspertų parengtoje ataskaitoje.

„Žala sieks maždaug 58 mlrd. JAV dolerių ir 90-čia procentų bus dėl potvynių“, – sakė CEDIM analitikas Jamesas Daniellis (Džeimsas Danielis).

Vokietijos draudimo milžinė „Hannover Re“ iš pradžių skaičiavo, kad žala gali siekti tik 3 mlrd. JAV dolerių, o bankas „JP Morgan“ manė, kad žala sieks 10-20 mlrd. JAV dolerių.

Skaičiuodamas Teksasui uragano padarytą žalą CEDIM naudojosi investicijas sekančio JAV ekonominės analizės biuro duomenimis.

Venesuelos pagalba

Venesuela trečiadienį pasiūlė 5 mln. dolerių (4,2 mln. eurų) vertės pagalbą žmonėms, nukentėjusiems nuo uragano „Harvey“ Jungtinėse Valstijose, ir pavadino tai „solidarumo“ ženklų, nepaisant JAV sankcijų Karakasui.

Užsienio reikalų ministras Jorge Arreaza (Chorchė Areasa) sakė, kad šios lėšos bus pervestos per Venesuelos valstybinės naftos kompanijos PDVSA JAV padalinį „Citgo“.

Vašingtonas yra įvedęs sankcijas PDVSA – tai dalis priemonių prieš Venesuelą ir jos prezidentą Nicolas Maduro (Nikolą Madurą) dėl jo veiksmų per šalį krečiančią kruviną politinę krizę.

J. Arreaza rėmėsi ankstesne programa, pagal kurią Venesuela tiekė šildytis skirtą kurą 2005 metų uragano „Katrina“ aukoms.

„Remiantis tuo precedentu, bus tiesioginė parama iš „Citgo“ – iki 5 mln. dolerių (vertės) indėlis kaip parama šeimoms, nukentėjusioms Hjustone ir Korpus Kristi“ Teksase, per televiziją paskelbė jis.

„Tai Venesuelos solidarumo išraiška, neatsižvelgiant į jokius politinius mūsų nesutarimus, susidūrus su niokojamu reiškiniu“, – pridūrė ministras.

Jis taip pat pasiūlė, kad „Citgo“ dalį savo pajamų skirtų pagalbai atstatyti uragano apgriautus namus.

Venesuela šiuo metu išgyvena ekonomikos krizę, dėl kurios šalies gyventojams trūksta vaistų ir maisto.

Tarptautinės galios kaltina N. Maduro demokratijos ardymu uzurpuojant valstybines institucijas, kad jis galėtų priešintis opozicijai, spaudžiančiai jį trauktis iš valdžios.


Šiame straipsnyje: uraganas HarveyTeksasasJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių