UNICEF: kas ketvirtas pasaulio vaikas gyvena košmare

  • Teksto dydis:

Gruodžio 11 d. organizacija UNICEF žymi 70-ies metų savo veiklos rūpinantis labiausiai pažeidžiamais pasaulio vaikais. Ta proga pristatomi naujausi faktai.

Skaičiuojama, kad 535 milijonai vaikų – beveik kas ketvirtas vaikas pasaulyje – gyvena konfliktų ar nelaimių ištiktose šalyse, kur dažnai neturi priėjimo prie medicininės priežiūros, kokybiško švietimo, tinkamos mitybos ir apsaugos, skelbia UNICEF.

Sub-Saharos Afrika yra namai beveik trims ketvirtadaliams (393 mln. vaikų) pasaulio vaikų, kurie gyvena šalyse nukentėjusių nuo ekstremalių situacijų, o 12 proc. negandų paliestų pasaulio vaikų gyvena Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje.

Nauji faktai pristatomi išvakarėse, kuomet UNICEF, šį sekmadienį gruodžio 11 d., pažymės 70-ies metų nepaliaujamo darbo sudėtingiausiose pasaulio vietose, siekiant suteikti gyvybes gelbstinčią medicininę pagalbą, ilgalaikę paramą ir viltį vaikams, kurių gyvenimus ir ateitį griauna konfliktai, krizės, skurdas, nelygybė ir diskriminacija.

„UNICEF buvo įkurtas suteikti pagalbą ir viltį vaikams, kurių gyvenimas ir ateitis yra pavojuje dėl konfliktų ir nepritekliaus. Šis milžiniškas skaičius – atspindintis tikrus pusės bilijonų vaikų gyvenimus – yra ryškus priminimas, kad mūsų misija tampa dar svarbesnė ir neatidėliotina kiekvieną dieną“, – sakė UNICEF direktorius Anthony Lake.

Konfliktai, stichinės nelaimės ir klimato kaita verčia vaikus palikti savo namus. Ir tuo pačiu peržengus konfliktų zonos ribas jų tyko mirtinų ligų, smurto ir išnaudojimo spąstai:

Beveik 50 milijonų vaikų buvo ištremti – daugiau nei pusė iš jų išvaryti iš savo namų dėl konfliktų vyraujančių jų šalyje;

Smurtas ir toliau vyrauja visoje Sirijoje: vaikų gyvenančių karo zonoje skaičius išaugo dvigubai per pastaruosius vienerius metus. Beveik 500 tūkst. vaikų gyvena 16-oje karo zonų visiškai atkirsti nuo humanitarinės pagalbos ir būtinųjų paslaugų;

Šiaurės-rytų Nigerijoje iš beveik 1,8 mln. žmonių išvarytų iš savo namų apie 1 mln. iš jų yra vaikai;

Afganistane beveik pusė pradinukų amžiaus vaikų nelanko mokyklos;

Jemene beveik 10 mln. vaikų patiria karo siaubą;

Pietų Sudane 59 proc. pradinukų amžiaus vaikų nelanko mokyklos ir 1 iš 3 mokyklų yra uždaryta dėl konfliktų šiose vietovėse;

Daugiau nei 90 tūkst. vaikų iki penkerių metų reikia pagalbos Haityje, kai prieš du mėnesius šalį nusiaubė uraganas Matthew.

Šiandienos nelaimės, konfliktai su kuriais susiduria labiausiai pažeidžiami pasaulio vaikai kelia pavojų visai pažangai: nuo 1990 metų UNICEF dėka perpus sumažėjo vaikų, nesulaukiančių 5-ojo gimtadienio, mirtingumas ir šimtai milijonų vaikų išsigelbėti nuo skurdo. Štai nuo 1990 iki 2014 m. daugiau nei 40 proc. išaugo mokinių, lankančių pradines mokyklas, skaičius konfliktų ir nelaimių zonose.

Nepaisant ženklaus progreso, per daug vaikų patiria smurtą dėl jų lyties, rasės, religijos, etninės grupės ar negalios: todėl, kad jie gyvena skurde arba sunkiai pasiekiamose bendruomenėse, arba paprasčiausiai dėl to, kad jie yra vaikai. 

„Nesvarbu, ar vaikai gyvena šalyje kurioje siaučia ginkluoti konfliktai ar šalyje, kurioje vyrauja taika, jų pilnavertis vystymasis yra labai svarbus ne tik dėl jų asmeninės ateities, bet ir dėl ateities jų bendruomenėms“, – sakė UNICEF direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių