Ukrainos separatistų lyderis A. Zacharčenka atsisako „Malorosijos“ projekto

  • Teksto dydis:

Ukrainos prorusiškų separatistų vienas iš lyderių Aleksandras Zacharčenka trečiadienį pareiškė atsisakantis praeitą mėnesį paskelbto sprendimo įkurti „Malorosijos“ (Mažosios Rusijos) valstybę ir pareiškė, kad ši idėja, nors ir vaisinga, yra per ankstyva.

„Pati valstybės, įstumtos į gilią ekonominę ir politinę krizę, nemėginančios kardinaliai reformuoti ir federalizuoti šalį bei neieškančios išeičių iš griūties, pakartotinio įkūrimo idėja sulaukė didelio palaikymo", – sakoma apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos (DNR) lyderio pranešime.

Vis dėlto jis pridūrė: „Jau dabar galima pasakyti, kad pavadinimo „Malorosija“ nebus, nes jis daugelį atstumia.“

DNR lyderis apie naujos valstybės – "Malorosijos" – įkūrimą paskelbė liepos 18 dieną.

„Manome, kad Ukrainos valstybė tokia forma, kokia buvo, neatkuriama. Mes, buvusios Ukrainos regionų, išskyrus Krymą, atstovai, pareiškiame apie naujos valstybės, kuri yra Ukrainos įpėdinė, įkūrimą. Mes sutariame, kad naujoji valstybė vadinsis Malorosija, nes pats pavadinimas „Ukraina“ save diskreditavo“, – žurnalistams tada sakė A.Zacharčenka.

Pasak jo, „Malorosijos“ sostine turėtų tapti Doneckas, o Kijevas, nors liktų istoriniu ir kultūriniu centru, tokio statuso nebeturėtų.

A.Zacharčenkos pareiškimas sulaukė prieštaringų reakcijų. Pavyzdžiui, apsišaukėliška Luhansko liaudies respublika teigė nežinojusi apie tokius DNR planus ir abejojanti, kad tokia iniciatyva apskritai reikalinga.

Tuo tarpu Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad idėja apie naujos valstybės įkūrimą buvo A.Zacharčenkos asmeninė iniciatyva, ir pabrėžė, kad Maskva laikysis Minsko taikos susitarimų.

Baltarusijos sostinėje Minske 2015 metais pasirašytas susitarimas tarp Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderių užstrigo, tačiau dauguma jo šalių mano, kad sutarties sąlygų įgyvendinimas yra vienintelis būdas užbaigti karą Ukrainoje.

Rusijos nuolatinis atstovas prie Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) Aleksandras Lukaševičius teigė, jog „Mažosios Rusijos“ įkūrimas nesiderina su Minsko procesu dėl konflikto Rytų Ukrainoje sureguliavimo ir jo negalima laikyti realios politikos dalyku.

A.Zacharčenka trečiadienį sakė po pareiškimo apie įkuriamą "Mažąją Rusiją" sulaukęs daug įdomių ir įvairių pasiūlymų bei komentarų. Separatistų lyderio manymu, „tai reiškia, kad ši diskusija buvo pradėta ne veltui“.

„Kijevas privalo susimąstyti, kad tolesnis tokios žudančios politikos vykdymas ir nesugebėjimas tartis lems šalies griūtį“, – pareiškė jis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškimą apie naujos valstybės įkūrimą pavadino „neleistinu“.


Šiame straipsnyje: Aleksandras ZacharčenkaMalorosijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių