Ukrainos konflikte žuvo pirmas karys nuo Velykų paliaubų įsigaliojimo

  • Teksto dydis:

Kijevas penktadienį pranešė apie pirmą savo kario žūtį nuo praėjusio mėnesio pabaigoje įsigaliojusių paliaubų su prorusiškais separatistais pradžios.

„Nuo priešo ugnies žuvo vienas mūsų karys“, – penktadienį žurnalistams sakė kariuomenės atstovas Dmytro Huculiakas.

Dar vienas ukrainiečių karys buvo sunkiai sužeistas. Ukrainos kariuomenė tvirtina, kad separatistų pajėgos naudoja sunkiuosius ginklus, įskaitant stambaus kalibro minosvaidžius.

Tarptautiniams stebėtojams tarpininkaujant sudarytos Velykų paliaubos įsigaliojo kovo 30-ąją. Kelios pasirašytos paliaubų sutartys padėjo sumažinti smurtą, tačiau visiškai nenutraukė kraujo liejimo Europos Sąjungos pašonėje esančioje šalyje.

Ketverius metus besitęsiantis ginkluotas konfliktas tarp Kijevo pajėgų ir prorusiškų separatistų jau pareikalavo per 10 tūkst. gyvybių.

Konfliktas įsiplieskė 2014-ųjų balandį, netrukus po to, kai Rusija aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį, Kijeve nuvertus prorusišką šalies prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Dėl vienintelio Europoje vykstančio karo smarkiai pašlijo Maskvos ir Vakarų santykiai; dėl saugumo nerimauja ir kitos Rusijos kaimynės.

Ukraina ir jos sąjungininkės vakaruose kaltina Rusiją, kad ši siunčia karius ir ginklus separatistams, siekdama pakurstyti konfliktą.

Maskva atmeta šiuos kaltinimus, nors nenuginčijami įrodymai liudija, jog ji dalyvauja konflikte, be to, Rusija atvirai reiškia politinį palaikymą separatistams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Skvernelio apsilankymo proga?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių