Turkų dienraštis: Saudo Arabijos žurnalistui buvo nukirsta galva

  • Teksto dydis:

Dingęs Saudo Arabijos žurnalistas Jamalas Khashoggi (Džamalas Chašogis) buvo kankinamas Rijado konsulate Stambule, o po to jam buvo nukirsta galva, trečiadienį pranešė turkų provyriausybinis dienraštis „Yeni Safak“, tvirtinantis, kad išklausė keletą incidentą patvirtinančių garso įrašų.

Įtariami J. Khashoggi žudikai tardymo metu kankino žurnalistą, nupjaudami jam pirštus, paskelbė leidinys.

„Yeni Safak“ žiniomis, su amerikiečių laikraščiu „The Washington Post“ bendradarbiavusiam Rijado kritikui vėliau buvo nukirsta galva.

Leidimą gyventi Jungtinėse Valstijose turėjęs Saudo Arabijos pilietis J. Khashoggi, nevengęs kritikuoti Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo bin Salmano), dingo spalio 2 dieną, nuvykęs į karalystės konsulatą Stambule atsiimti dokumentų, reikalingų santuokai su jo sužadėtine turke.

Nors Turkijos policija mano, kad žurnalistą nužudė 15 Saudo Arabijos agentų, Rijadas atmetė panašius teiginius kaip „nepagrįstus“.

„The Washington Post“ anksčiau citavo JAV ir Turkijos anonimus pareigūnus, užsiminusius apie garso ir vaizdo įrašus, esą įrodančius, jog J. Khashoggi buvo nužudytas konsulate, ir kad jo kūnas vėliau buvo sukapotas į atskiras dalis. Tačiau tai yra pirmas kartas, kai turkų žiniasklaida praneša, kad išklausė garso įrašų.

Provyriausybinis laikraštis „Sabah“ savaitgalį paskelbė, jog J. Khashoggi išmanusis laikrodis „Apple Watch“ įrašė jo tardymą, kankinimą ir nužudymą, nors kai kurie ekspertai abejoja, kad šis prietaisas galėjo įrašyti įvykius taip, kaip apibūdinama.

Pasak „Yeni Safak“, viename iš įrašų girdėti, kaip Saudo Arabijos konsulas Stambule Mohammedas al Otaibi (Mohamedas Otaibis) žurnalisto kankinimo metu sako: „Darykite tai lauke – dėl jūsų turėsiu problemų.“

Kitame įraše, teigia dienraštis, nežinomas asmuo perspėja konsulą: „Jei nori išlikti gyvas, kai grįši į Saudo Arabiją, tylėk!“

„Jeni Safak“ nepatikslina, iš kur atsirado šie įrašai ar kaip leidinys juos gavo.

M. al Otaibi antradienį išvyko iš Stambulo į Rijadą, J. Khashoggi dingimą tiriantiems Turkijos pareigūnams besiruošiant atlikti kratą jo rezidencijoje.

Pirmadienį amerikiečių televizija CNN citavo du šaltinius, tikinančius, jog Rijadas rengia ataskaitą, kurioje teigiama, kad J. Khashoggi mirė įvykus incidentui tardymo metu.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) trečiadienį atvyko iš Rijado į Ankarą pasitarimo su Turkijos vadovais. Pasak jo, Saudo Arabija pažadėjo atlikti išsamų tyrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
KOL Saudo Arabija JAV ginklus pirks, TOL Trampas jų pusėn net 'niu-niu' nerodys.

gikas

gikas portretas
Manau, kad tuos laukinius reikia grieztai bausti. Laukiam Trampo zingsnio pries pabaisas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių