Turkija paleido terorizmu kaltintą prancūzų žurnalistą

  • Teksto dydis:

Į laisvę paleistas jaunas prancūzų žurnalistas, laikytas areštuotas Turkijoje 52 dienas, sekmadienį sugrįžo į Paryžių; dėl šios bylos buvo padidėjusi įtampa šių šalių santykiuose.

27-erių Loupas Bureau (Lupas Biuro) bendrovės „Air France“ lėktuvu iš Stambulo atvyko į Charles'o de Gaulle'io (Šarlio de Golio) oro uostą, parašė tviteryje grupės „Reporteriai be sienų“ (RSF) atstovas Christophe'as Deloire'as (Kristofas Deluaras).

Atvykęs L.Bureaue buvo palydėtas į VIP patalpas, kur jį emocingai sutiko šeima ir draugai. Tarp pasitinkančiųjų taip pat buvo kultūros ministrė Francoise Nyssen (Fransuaza Nisen).

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), prašęs Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) paleisti L.Bureau, kalbėjosi su žurnalistu telefonu ir palinkėjo jam gerai pailsėti.

„Fiziškai su manimi nebuvo blogai elgiamasi, bet buvo grasinimų ir gąsdinimų“, – sakė L.Bureau reporteriams oro uoste.

„Kai tik ponas Macronas paskelbė reikalaująs mane paleisti, elgesys pasikeitė – sargybiniai ėmė suprasti, kad nesu teroristas, kad dalykai, dėl kurių buvau kaltinamas, iš tikrųjų nėra tiesa“, – pridūrė jis.

„Man labai palengvėjo, kad grįžau“, – sakė L.Bureau.

Žurnalistikos studentas L.Bureau, dirbęs televizijos kanaluose TV5 ir „Arte“, taip pat – interneto svetainėje „Slate“, liepos 26 dieną buvo sulaikytas Habūro pasienio poste Turkijos pietrytinėje Širnako provincijoje, Irako pasienyje.

Jis buvo apkaltintas priklausymu kurdų „Liaudies apsaugos daliniams“ (YPG), kuriuos Ankara laiko teroristine organizacija.

L.Bureau areštas išprovokavo daug dėmesio sulaukusią kampaniją Prancūzijoje dėl jo laisvės.

L.Bureau buvo paleistas penktadienį, po Prancūzijos užsienio reikalų ministro Jean'o-Yves'o Le Driano (Žano Ivo Driano) derybų Ankaroje ketvirtadienį su Turkijos prezidentu R.T.Erdoganu bei kitais vadovais.

Šis atvejis padidino nerimą Europoje dėl spaudos laisvės Turkijoje, kur R.T.Erdoganas nuo nesėkmingo 2016 metų liepos bandymo jį nuversti taiko griežtas plataus masto priemones prieš opoziciją.

Birželio mėnesį Ankara paleido ir deportavo prancūzų fotožurnalistą Mathiasą Depardoną (Matiasą Depardoną), visą mėnesį laikytą dėl kaltinimų parama teroristinėms organizacijoms. Jis taip pat buvo suimtas neramiuose Turkijos pietryčiuose.

Vokietijos dienraščio „Die Welt“ korespondentas Stambule Denizas Yucelas (Denizas Judželas), Turkijos ir Vokietijos pilietis, buvo areštuotas vasarį, kaltinamas paties R.T.Erdogano, esą dirbantis šalyje „teroro agentu“.

Naujausiame pasauliniame spaudos laisvės indekse, kurį parengė RSF, Turkijai yra skirta 155-oji vieta – žemiau Baltarusijos ir Kongo Demokratinės Respublikos.

Kaip nurodo spaudos laisvės tinklapis P24, Turkijoje kalėjimuose sėdi 171 žurnalistas, kurių dauguma buvo sulaikyti po praėjusių metų nesėkmingo perversmo šalyje įvedus nepaprastąją padėtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių