Toronte per išpuolį mikroautobusui įsirėžus į pėsčiuosius žuvo 10 žmonių

  • Teksto dydis:

Didžiausiame Kanados mieste Toronte mažiausiai 10 žmonių žuvo nuomojamam baltam krovininiam mikroautobusui įsirėžus į būrį pėsčiųjų per „tyčinį išpuolį“, pranešė policija.

Incidentas įvyko dieną maždaug už 16 km nuo konferencijų centro, kur tuo metu vyko Didžiojo septyneto (G-7) ministrų susitikimas, bet pareigūnai sakė neturintys įrodymų, jog išpuolis susijęs su šiuo renginiu.

Mikroautobuso vairuotojo „veiksmai neabejotinai atrodo tyčiniai“, sakė žurnalistams Toronto policijos vadovas Markas Saundersas (Markas Sondersas).

Viešojo saugumo ministras Ralphas Goodale'as (Ralfas Gudeilas) pridūrė, kad „remiantis visa šiuo metu turima informacija, atrodo, kad šis konkretus incidentas nėra niekaip susijęs su nacionaliniu saugumu“.

„Šiurpi diena Toronte, – jis anksčiau rašė savo „Twitter“ žinutėje. – Beprasmiškas smurtas pareikalavo daug aukų.“

Įvykio vietoje policija sulaikė įtariamąjį. Vėliau buvo paskelbta kad jis yra 25 metų Alexas Minassianas (Aleksas Minasianas), gyvenantis viename Toronto šiauriniame priemiestyje.

Tuojau po incidento buvo paskelbta, kad žuvo devyni žmonės, bet vėliau, mirus vienam sužeistajam, aukų skaičius padidėjo iki dešimties.

Dar 15 žmonių tebėra gydomi miesto ligoninėse, sakė M. Saundersas. Jis pridūrė, kad įvykį tiria vietos, provincijos ir federaliniai tyrėjai.

Įtariamasis buvo ginkluotas ir prieš jį suimant buvo išsitraukęs ginklą. Tačiau galiausiai jis numetė ginklą ir buvo areštuotas.

Atakų, per kurias transporto priemonės būdavo panaudojamas kaip mirtį nešantis ginklas, pastaraisiais metais buvo įvykdyta keliuose Vakarų šalių miestuose, tarp jų Londone, Paryžiuje, Berlyne, Niujorke ir Nicoje.

Kanados užsienio reikalų ministrė Chrystia Freeland (Kristija Friland) sakė, kad G-7 susitikimas antradienį toliau vyks kaip planuota. Jo darbotvarkėje numatytos diskusijos, kaip demokratines visuomenes būtų galima apsaugoti nuo kišimosi iš užsienio.

„Aišku, ministrų darbas tęsiasi. Ši diena labai liūdna Toronto ir Kanados žmonėms“, – sakė diplomatijos vadovė.

„Važiavo labai greitai“

Policija į įvykio vietą Yonge'o (Jango) ir Fincho (Finčo) gatvių sankryžoje 13 val. 27 min. vietos (20 val. 27 min. Lietuvos) laiku, nurodė policija.

Nuomojamas baltas mikroautobusas aplamdytu priekiu stovėjo ant šaligatvio šioje didelėje sankryžoje, apsuptas policijos mašinų.

„Jis išties važiavo labai greitai“, – televizijai CTV pasakojo įvykio liudininkas Alexas Shakeris (Aleksas Šeikeris).

„Mačiau, kaip žmonės parbloškiami – vienas po kito, – pridūrė jis. – Gatvėse gulėjo daugybė žmonių.“

Kitas liudininkas, Jamie Eopni (Džeimis Eopnis), sakė Toronto vietinei televizijai CP24: „Jis rėžėsi į viską. Jis numušė suolelį. Vis, kas buvo gatvėje, buvo parbloškiami ant šaligatvio.“

Ryšio su terorizmu nenustatyta

Ataka atrodo esanti „tyčinė“, bet pareigūnai neaptiko jokių ryšių su terorizmu.

Kanadoje yra įvykdyta keletas teroro išpuolių.

Spalį vakariniame Edmontono mieste vienas vyras subadė policijos pareigūną, o vėliau savo automobiliu rėžėsi į grupę pėsčiųjų ir sužeidė keturis žmones.

2014 metų spalį Kvebeke vienas kanadietis automobilių stovėjimo aikštelėje savo mašiną nukreipė į du karius ir vieną jų užmušė. Po to vairuotojas puolė policininkus ginkluotas peiliu ir buvo nušautas.

2016 metų kovą vienas kanadietis, esą prijautęs radikaliajam islamizmui, užpuolė du karius viename Toronto kariuomenės verbavimo centre.

D. Grybauskaitė pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dėl išpuolio Toronte pareiškė užuojautą Kanados generalinei gubernatorei Julie Payette (Žiuli Pajet).

Šalies vadovė palinkėjo didžiausios stiprybės aukų šeimoms ir artimiesiems, sveikatos sužeistiesiems bei vienybės ir susitelkimo visiems Kanados žmonėms, pranešė prezidentės Spaudos tarnyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ašara

ašara portretas
teroras pasieke kanada. tikiuos ir meldziuos, kad nepasiektu DLaivo.

Anonimas

Anonimas portretas
Na, tuoj bus kalti rusai ir, aišku, pats Putinas. Sankcijas Rusijai !!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių