Tiriama sprogdinimų prie „Borussia“ autobuso „islamistinė gija“

  • Teksto dydis:

Vokietijos policija tiria galimą islamistų ryšį su trimis sprogimais, antradienį driokstelėjusiais prie Dortmundo futbolo klubo „Borussia“ autobuso, nes įvykio vietoje rastame laiške esama užuominų apie pernai Berlyne įvykdytą ataka prieš kalėdinę mugę, trečiadienį pranešė nacionalinė žiniasklaida. Vokietijos prokuratūra susidomėjo dviem islamo ekstremistais – vienas jų sulaikytas.

Tame laiške taip pat minimos Vokietijos lėktuvų „Tornado“ vykdomos žvalgybos misijos Irake ir Sirijoje, nurodė dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“, regioniniai transliuotojai NDR ir WDR, taip pat nacionalinė naujienų agentūra DPA. Šiuose pranešimuose informacijos šaltiniai nebuvo įvardyti.

Vokietija priklauso tarptautinei koalicijai, kovojančiai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

IS prisiėmė atsakomybę už gruodį Berlyne įvykdytą ataką, nusinešusią 12 žmonių gyvybių.

Sulaikytas įtariamasis

„Du įtariamieji iš islamo spektro atsidūrė mūsų dėmesio centre, – sakė prokuratūros atstovė Frauke Koehler (Fraukė Kioler). Atlikta krata abiejuose jų butuose, vienas iš šio dvejeto sulaikytas“.

Prokuratūra nurodė, kad sprogstamuose įtaisuose būta metalinių smeigtukų, vienas kurių aptiktas įsmigęs į autobuso krėslo atlošą.

F. Koelher žurnalistams trečiadienį sakė, kad „galima sakyti – laimei nieko blogiau neįvyko“.

Pasak jos, tyrėjai vis dar nagrinėja, kaip tie sprogmenys antradienį vakare buvo detonuoti ir kokia medžiaga buvo juose.

Vis dėlto vis dar neaiškus išpuolio prieš futbolininkų autobusą motyvas ir nežinoma, ar sprogimą organizavo vienas ar keli asmenys.

„Mes tiriame visas versijas, – sakė R. Jaegeris trečiadienį. – Tai galėjo būti kairieji ekstremistai arba dešinieji ekstremistai. Tai galėjo būti įtūžusių sirgalių veiksmo vieta, tai galėjo būti islamo ekstremizmas“.

Dortmundo „Borussia“ turėtų susitikti su Monako vienuolike trečiadienį vakare Čempionų lygos rungtynėse, kurias teko atidėti dienai po antradienį vakare nugriaudėjusių sprogimų. Pažirusių stiklo šukių sužalotam gynėjui ispanui Marcui Bartrai (Markui Bartrai) prireikė operuoti ranką.

Atveria namų duris

Dortmundo futbolo klubo „Borussia“ gerbėjai, naudodamiesi socialiniais tinklais, atvėrė savo namų duris aistruoliams iš Monako, įstrigusiems šiame Vokietijos mieste, kai planuotos Čempionų lygos rungtynės buvo atšauktos dėl išpuolio.

Pirmasis ketvirtfinalis dienai buvo atidėtas dėl trijų sprogimų, driokstelėjusių prie Dortmundo klubo autobuso prieš pat mačą. Po šio išpuolio „Borussia“ gynėjui Marcui Bartrai (Markui Bartrai) prireikė operacijos dėl riešo ir rankos sužeidimų.

Daug „Monaco“ gerbėjų planavo po antradienio rungtynių vykti namo ir liko be nakvynės. Tačiau naudodamiesi grotažyme #bedforawayfans ("Lova išvykusiems aistruoliams") sirgaliai galėjo per „Twitter“ susitarti dėl susitikimų bei nakvynės laisvuose kambariuose arba ant neužimtų sofų.

Vartotojas @doerpm „Twitter“ parašė: „Jei jums reikia #bedforawayfans šiai ar kitai nakčiai, tiesiog klauskit manęs. Kalbu truputį prancūziškai ir jums padėsiu.“

Ir Dortmundo klubas, ir „Monaco“parėmė akciją persiųsdami grotažymes, kad žinia pasiektų platesnę auditoriją. Paskui abu klubai skelbė nuotraukas, kaip abiejų komandų gerbėjai bendrauja.

A. Merkel „pašiurpusi“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel) pareiškė esanti „pašiurpusi“ dėl antradienį įvykdyto sprogdinimo, pranešė jos atstovas

„Kanclerė, kaip ir Dormundo žmonės bei milijonai žmonių visur kitur, yra pašiurpinta naujienų apie ataką prieš BVB („Borussia“) komandos autobusą“, – trečiadienį žurnalistams sakė atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas).

„Tai atgrasus aktas. Mums tik palengvėjo, kad jis nesukėlė sunkesnių padarinių“, – pridūrė jis ir pagyrė stadione buvusių aistruolių „ramų“ atsaką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių