Teksase įvykdyta pirmoji šiais metais mirties bausmė JAV

  • Teksto dydis:

Teksaso kalėjimo pareigūnai trečiadienį įvykdė pirmąją šiais metais mirties bausmę Jungtinėse Valstijose, šalyje netylant ginčams dėl mirtinoms injekcijoms naudojamų preparatų.

48 metų Christopheriui Wilkinsui (Kristoferiui Vilkinsui) mirties bausmė Teksaso valstijos kalėjime Hantsvilyje buvo įvykdyta po to, kai JAV Aukščiausiasis Teismas atmetė paskutinės minutės prašymą atidėti nuosprendžio vykdymą.

2008 metais Ch.Wilkinsonas buvo nuteistas myriop už dviejų žmonių nužudymą 2005-aisiais.

Ch.Wilkinsonas sakė nužudęs narkotikų prekeivį ir jo draugą, kai šie vietoje dozės kreko už 20 JAV dolerių pardavė jam akmenuką ir vėliau dėl to jį išjuokė.

Teismo proceso metu Ch.Wilkinsonas taip pat prisipažino, jog diena anksčiau nušovė žmogų kilus ginčui dėl taksofono, o po maždaug savaitės vogtu automobiliu mėgino suvažinėti du šaligatviu ėjusius žmones, nes manė, kad vienas jų pavogė jo akinius nuo saulės.

Per teismo procesą 2008 metais Ch.Wilkinsonas prisiekusiesiems sakė, kad jam nerūpi, jei šie skirs jam mirties bausmę.

„Klausykit, tai nieko tokio“, – ramiu balsu sakė Ch.Wilkinsonas, kurį citavo laikraštis „Star-Telegram“. 

„Pasąmonėje jaučiu, kad mėginau nusižudyti ar būti nužudytas nuo tada, kai man buvo 12 ar 13 metų“, – pridūrė jis.

Tačiau vėliau pateiktuose apeliaciniuose skunduose šis buvęs sunkvežimio vairuotojas tvirtino, kad advokatai jam prastai atstovavo teismo proceso metu, o vienas jų jau buvo priėmęs pasiūlymą dirbti prokuratūroje.

Teksasas ilgą laiką pirmavo pagal kasmet valstijoje įvykdomų mirties bausmių skaičių, tačiau pernai jį aplenkė Džordžija (Teksase pernai įvykdytos septynios egzekucijos, Džordžijoje – devynios). 

Visos šalies mastu kasmet įvykdomų mirties bausmių skaičius mažėja – pernai buvo įvykdyta iš viso 20 egzekucijų ir tai yra mažiausias jų skaičius per tris dešimtmečius, rodo Mirties bausmių informacijos centro, Vašingtone įsikūrusios ne pelno organizacijos, duomenys.

Teksasas, kaip ir kitos valstijos, kuriose taikoma mirties bausmė, susidūrė su mirtinoms injekcijoms naudojamų preparatų stygiumi, kai didžiosios vaistų gamintojos, ypač europinės, atsisakė juos tiekti.

Praėjusią savaitę Teksasas padavė į teismą JAV maisto ir vaistų administraciją (FDA) už tai, kad ši konfiskavo natrio tiopentalio siuntą. Šį anestetiką pietinė valstija ketino naudoti egzekucijoms.

2015 metų spalį Teksasas ir Arizona pamėgino slapta importuoti ampules su šiuo preparatu iš tiekėjo Indijoje. FDA konfiskavo vaistus, nurodžiusi, kad naudoti barbitūratus per egzekucijas draudžiama.

Pastaraisiais metais Teksase mirties nuosprendžių vykdymui buvo naudojamas tik pentobarbitalis, nurodo žiniasklaidos ne pelno organizacija „The Texas Tribune“.

Šį mėnesį ginčai dėl mirtinų injekcijų turėtų vėl paaštrėti, nes dvi valstijos – Virdžinija ir Ohajas – planuoja įvykdyti mirties bausmes suleidžiant midazolamo. Jo naudojimas smarkiai kritikuojamas, nes šis preparatas yra trankvilizatorius.

 


Šiame straipsnyje: TeksasasJAVMirties bausmė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių