Švedija tylos minute pagerbė išpuolio aukas

  • Teksto dydis:

Švedija pirmadienį tylos minute pagerbė praėjusios savaitės išpuolio Stokholme aukas.

Keturi žmonės žuvo ir dar 15 buvo sužeisti penktadienį, kai į minią rėžėsi uzbeko, kuris, policijos nuomone, buvo džihadistų pasekėjas, sunkvežimis.

Lietingą ir apniukusį pirmadienį Stokholme visos vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo, o vyriausybės vadovas Stefanas Lofvenas (Stefanas Liovenas), karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustavas), beveik visa karališkoji šeima, sostinės merė Karin Wanngard (Karin Vangord) ir daug kitų iškilių Švedijos visuomenės atstovų dalyvavo aukų atminimo ceremonijoje šalia miesto rotušės.

Po tylos minutės Švedijos kariuomenės orkestras sugrojo iškilmingą melodiją, o K.Wanngard pasakė kalbą.

„Niekada nepasiduosime smurtui. Niekada neleisime terorui nugalėti, – sakė merė. – Stokholmas išliks atviras ir tolerantiškas miestas.“

Kreipdamasis į išpuolio aukų šeimas premjeras S.Lofvenas pareiškė: „Jūs nesate vieni – mes apie jus galvojame. Jus palaiko visa Švedija .“

Užpuolikas penktadienį nukreipė pavogtą alaus bendrovės sunkvežimį į žmones judrioje pėsčiųjų gatvėje Stokholmo širdyje ir rėžėsi į prekybos centro „Ahlens“ fasadą.

Prie šio prekybos centro pirmadienį susirinkusi didžiulė minia irgi pagerbė aukas tylos minutes. Kai kurie ceremonijos dalyviai buvo pastebimai susijaudinę, jų skruostais tekėjo ašaros.

Šios atakos motyvas kol kas nežinomas, bet jos metodas buvo panašus į ankstesnių Europoje įvykdytų išpuolių, kai transporto priemonės buvo nukreiptos į žmones Londone, Berlyne ir Nicoje. Dėl visų ankstesnių išpuolių atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Kaip skelbiama, pagrindinis įtariamasis yra 39 metų uzbekas, pradėjęs slapstytis, kai buvo atmestas jo prašymas suteikti nuolatinį leidimą gyventi Švedijoje ir buvo išduotas orderis jį deportuoti.

Švedijos žiniasklaida pranešė, kad įtariamojo vardas yra Rakhmatas Akilovas (Rakchmatas Akilovas), kad jis yra statybininkas ir keturių vaikų tėvas.


Šiame straipsnyje: Švedijaterorizmastylos minutė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių