Surengti atakas Paryžiuje ir Briuselyje įsakė aukšto rango džihadistų lyderiai

  • Teksto dydis:

Džihadistų kuopelė, įvykdžiusi mirtinas atakas Paryžiuje ir Briuselyje, gaudavo nurodymus iš grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) „labai aukšto“ lygio vadovybės, trečiadienį pareiškė Belgijos federalinis prokuroras.

„Žinome, kad įsakymai atėjo iš „Islamo valstybės“ zonos... Žinome, kad jie atėjo iš labai aukštos vadovybės“, – interviu su naujienų agentūra AFP sakė Fredericas Van Leeuwas (Frederikas Van Levas).

Jis negalėjo tiksliai pasakyti, kuris iš aukščiausiųjų IS vadeivų davė minėtus nurodymus. Taip pat nebuvo atskleista, ar IS, vadovaujama aukščiausiojo lyderio Abu Bakro al Baghdadi (Abu Bakro Bagdadžio), šiuos nurodymus siuntė iš Irako ar iš Sirijos.

F.Van Leeuwas sakė, kad IS vadovybės nariai keliavo iš vienos vietos į kitą, norėdama išvengti JAV remiamos koalicijos smūgių.

„A.B.al Baghdadi kurį laiką buvo Mosule (Irake), o kartais – Rakoje (Sirijoje)“, – pridūrė jis.

„Visiškai nežinome, kurie žmonės iš tikrųjų davė nurodymus“, – sakė prokuroras.

„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už atakas Paryžiuje lapkričio 13 dieną, kai žuvo 130 žmonių, bei mirtininkų sprogdintojų atakas Briuselio oro uoste ir metro stotyje kovo 22 dieną, kai žuvo 32 žmonės.

F.Van Leeuwas nurodė, kad atakas vykdė ta pati kuopelė, o kai kurie jos nariai gyveno Briuselyje. Pareigūnai tebeieško įtariamųjų, kurie nežuvo per atakas ar nebuvo vėliau suimti.

„Tyrimo pabaiga dar toli, tiek Belgijos, tiek Prancūzijos lygiu“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių