Sulaukęs 111-likos metų mirė kinų kalbininkas Z. Youguangas

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Pekine mirė kalbininkas Zhou Youguangas (Džou Jouguangas ), padėjęs išrasti „pinyin" sistemą mandarinų kalbai rašyti visame pasaulyje ir vėliau tapęs komunistų vyriausybės kritiku. Jam buvo 111-lika metų.

Tikriausiai seniausias Kinijos disidentas Zhou mirė savo namuose šalies sostinėje kitą dieną po savo 111-liktojo gimtadienio, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Jis išgyveno daug laikotarpių ir padėjo šviesti paprastus žmones“, – pranešė dienraštis „People's Daily“, komunistų partijos ruporas.

Zhou plačiausiai žinomas kaip žmogus, išradęs „pinyin" – kinų kalbos simbolių rašymo romėniškais rašmenimis būdą, pristatytą praėjusio amžiaus 5-ajame dešimtmetyje ir dabar naudojamą šimtų milijonų besimokančių šią kalbą Kinijoje ir užsienyje.

1906 m. aristokratų šeimoje gimęs Zhou išgyveno paskutiniuosius Čingų dinastijos metus ir ją nuvertusią revoliuciją.

Sutikęs Albertą Einsteiną

Įsidarbinęs Kinijos banke Volstryte, jis išvengė Kinijos pilietinio karo tarp komunistų ir nacionalistų, o lankydamas draugus Prinstono universitete, buvo dukart sutikęs Albertą Einsteiną (Albertą Einšteiną).

Tačiau po komunistų pergalės 1949 metais Zhou Youguangas grįžo namo dėstyti ekonomikos ir tapo artimu antrojo pagal rangą partijos pareigūno Zhou Enlai (Džou Enlajaus) sąjungininku.

Mao Zedongo (Mao Dzeduno) komunistai jį traukė todėl, kad „tuo metu jie reklamavosi kaip demokratai“, 2012 m. išleistoje biografijoje rašė jis.

Zhou Youguangas, lingvistas mėgėjas, pramokęs esperanto kalbos, 1955 metais buvo paskirtas komiteto, kuriam buvo pavesta didinti raštingumą vykdant kinų kalbos reformą, vienu iš pirmininkų.

Pagal tuometinėje Sovietų Sąjungoje sukurtą sistemą jis pasiūlė savąją, kurioje tonai nurodomi lotyniškais rašmenimis ir ženklais.

Toji sistema, kurios pavadinimas „pinyin“ reiškia „garsų sudėjimą“, yra naudojama mokyklose visoje Kinijoje ir prisidėjo prie raštingumo gerinimo šalyje nuo maždaug 20 proc. 6-ajame dešimtmetyje iki daugiau kaip 90 proc. šiandien.

Pastaraisiais dešimtmečiais „pinyin “ tapo svarbiu įrankiu kinų hieroglifams kompiuteryje kurti.

Tačiau Zhou Youguango nuopelnai neapsaugojo jo nuo 1966-aisiais prasidėjusios ir dešimtmetį trukusios Mao Zedongo kultūrinės revoliucijos chaoso, kai intelektualai buvo persekiojami.

Zhou Youguangas, tada jau ėjęs septintą dešimtį metų, buvo daugiau kaip dvejiems metams išsiųstas į darbo stovyklą atokiame Ningsia regione, atskirai nuo žmonos ir sūnaus.

Pažanga demokratijos link

Du dešimtmečius nuo 1960 iki 1980 metų jis pavadino nuėjusiais „veltui“. „Atvirai kalbant neturiu nieko gera pasakyti apie Mao Zedongą“, – pridūrė jis.

Geriau jis vertino Mao Zedongo politinį įpėdinį Deng Xiaopingą (Deng Siaopingą), kuris pradėjo rinkos stiliaus reformas, padėjusias paversti Kiniją antrąja pagal dydį pasaulio ekonomika.

Tačiau nuo to laiko, kai būdamas 85-erių išėjo į pensiją, Zhou Youguangas parašė dešimtis knygų, kuriose teigia, kad Deng Xiaopingo reformų be politinių permainų nepakanka.

„Kad kinai taptų turtingi – ne tai svarbiausia, – sakė jis. – Žmogaus pažanga galiausiai yra pažanga demokratijos link“.

„Po 30-ies metų tebesitęsiančios ekonomikos reformos Kinijai vis dar reikia pasirinkti kelią demokratijos link, – 2015 m. interviu naujienų agentūrai AFP sakė jis. – Tai vienintelis kelias. Visuomet tuo tikėjau“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaži

kaži portretas
ką jis valgydavo,kad taip ilgai išgyveno
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių