Stambulo teismas nurodė paleisti iš areštinės garsią rašytoją A. Erdogan

  • Teksto dydis:

Stambulo teismas ketvirtadienį nurodė paleisti iš areštinės rašytoją Asli Erdogan (Asli Ardohan), teisiamą dėl teroro propagandos; ji už grotų išbuvo daugiau kaip keturis mėnesius.

Teismas nurodė išleisti teismo priežiūrai A.Erdogan bei kalbininkę Necmiye Alpay (Nedžmije Alpai), pranešė valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“.

Abi šios moterys toliau teisiamos dėl dabar jau uždaryto prokurdiško laikraščio „Ozgur Gundem“ veiklos; jį valdžia laikė uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) ruporu.

Kitas šios bylos svarstymas teisme numatytas sausį.

„Esu rašytoja“

Kreipdamasi į teisėjus sausakimšoje teismo salėje Stambule Asli Erdogan pašiepė jai pateiktus kaltinimus ir prašė ją paleisti.

„Aš pati ginsiu save, tarytum galiotų įstatymai“, – sakė rašytoja, kurią cituoja dienraštis „Hurriyet“.

„Esu rašytoja ir mano egzistavimo tikslas yra papasakoti istoriją, – sakė ji. – Esu kaltinama priklausymu teroristinei grupei dėl vienintelės priežasties – kad mano pavardė laikraštyje yra nuslėpta“.

Kartu su 49 metų A.Erdogan ir 70 metų N.Alpay kaltinimai laikraščio „Ozgur Gundem“ byloje pateikti dar septyniems įtariamiesiems.

A.Erdogan nėra susijusi su Turkijos prezidentu Recepu Tayypu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu) – ši pavardė Turkijoje yra dažna.

Rašytoja yra išleidusi keletą puikaus įvertinimo sulaukusių romanų, vienas jų – į anglų kalbą išverstas jos kūrinys „The City in Crimson Cloak“.

„Jie yra persekiojami už savo rašinius ir mintis, kurių jokiais būdais nesmerkia Turkijos įstatymai“, – sakė opozicinės Respublikos liaudies partijos parlamentaras Barisas Yarkadašas (Barišas Jarkadašas).

Prieš teismo posėdį palaikyti kaltinamųjų prie teismo rūmų atėjo dešimtys žmonių.

„Mes atėjome pademonstruoti savo solidarumą su kaltinamosiomis ir apginti demokratijos, – sakė 48 metų Muratas. – Dabar arba niekada, kitaip bus per vėlu ir įsigalios diktatūra“. 

„Imamo armija“

Žmogaus teisių gynėjai nerimauja dėl sparčiai blogėjančios žurnalistų padėties Turkijoje, ypač kai po nepavykusio liepos 15 dienos perversmo šalyje buvo įvesta nepaprastoji padėtis.

Pasak judėjimo „P24 Platform for Independent Journalism“, nuo liepos mėnesio šalyje suimta 118 žurnalistų, iš kurių 80 minimi perversmo byloje.

Kelių knygų autorius A.Sikas taip pat yra vienas geriausiai žinomų šalies žurnalistų, kuriam jau teko sėdėti kalėjime 2011–2012 metais.

Jis buvo suimtas 375 dienų, kol vyko tyrimas dėl vadinamojo Ergenekono tariamo sąmokslo nuversti vyriausybę.

Šį tyrimą labai palaikė JAV gyvenantis dvasininkas Fethullah Gulenas (Fetchula Giulenas), kurį Ankara kaltina liepos mėnesio pučo prieš R.T.Erdoganą organizavimu.

Tačiau kaltinimai buvo panaikinti ir įtariamieji išėjo į laisvę, o F.Gulenas apkaltintas trukdymu jų teismo procesui.

A.Sikas yra pelnęs daugybę apdovanojimų, tarp jų 2014 metų Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) žiniasklaidos laisvės premiją.

Viena A.Siko knygų yra parašyta apie R.T.Erdogano didžiausiu priešu virtusio jo buvusio sąjungininko F.Guleno grupę.

Knygoje „The Imam's Army“ (Imamo armija) žurnalistas nagrinėja, kaip F.Guleno remėjams pavyko infiltruotis į Turkijos biurokratinį aparatą ir sudaryti aljansą su valdančiąja partija, kuri nuo to laiko žlugo.

2011 metų kovą, kai A.Sikas buvo suimtas, jo knyga dar nebuvo išleista. Ji pasirodė tik 2011 metų lapkritį su kitu pavadinimu – „000Kitap“ („000Knyga“) ir sukėlė tikrą sensaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių