Šri Lankoje dramblys per budistų procesiją mirtinai sužalojo vienuolį

  • Teksto dydis:

Šri Lankoje budistų procesijoje dalyvavęs dramblys užpuolė ir mirtinai sužalojo vieną vienuolį, pirmadienį pranešė policija.

Policijos atstovas Priyantha Jayakody (Prijanta Džajakodis) sakė, kad procesijoje sekmadienį vakare ėjo trys drambliai ir kad vienas jų staiga ėmė siautėti ir užpuolė vienuolį. 25 metų vienuolis ligoninėje anksti pirmadienį mirė.

Spalvingai išpuošti drambliai būna svarbūs budistų religinių procesijų ir švenčių dalyviai. Šventyklos ir turtingos šeimos dažnai laiko dramblių ir nuomoja juos tokioms progoms.

Tačiau gyvūnų teisių gynėjai sako, kad dažnai drambliai laikomi nežmoniškomis sąlygomis ir gauna nepakankamai maisto.

Pareigūnai nurodo, kad per procesijas ir kitas religines ceremonijas sinhalai budistai, sudarantys maždaug 70 proc. iš 20 mln. salos gyventojų, naudoja maždaug 127 prijaukintus dramblius.

Dramblys namų kieme ilgą laiką buvo turto, privilegijuotumo ir galios ženklas. Šimtus metų drambliai būdavo naudojami religinėje veikloje; senovės karaliai juos pasitelkdavo ir per mūšius.

Šri Lankoje gyvena maždaug 6 tūkst. dramblių, bet laukiniams drambliams pavojų kelia buveinių nykimas ir jų kokybė blogėjimas . Kasmet sumedžiojama maždaug 200 dramblių; daugiausia juos nukauna ūkininkai, mėginantys apsaugoti savo pasėlius.

Manoma, kad XIX amžiuje Šri Lankoje buvo iki 14 tūkst. dramblių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių