Per sprogimus Damasko senamiestyje žuvo dešimtys maldininkų

  • Teksto dydis:

Damasko senamiestyje įvykdytas dvigubas sprogdinimas šeštadienį užmušė daugiau kaip 40 žmonių, daugiausiai maldininkų iš Irako, ir dar dešimtis sužalojo, pranešė Irako užsienio reikalų ministerija.

„Preliminari statistika rodo, kad krito apie 40 irakiečių kankinių, dar 120 buvo sužeisti“, – sakoma ministerijos atstovo Ahmedo Jamalo (Ahmedo Džamalo) pranešime. Pareigūnas pareiškė, kad ši ataka buvo „nusikalstama teroro operacija“.

A.Jamalas nurodė, kad pakelės bombos buvo detonuotos prie maldininkus vežusių autobusų.

Padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) savo ruožtu nurodė, kad per išpuolį Bab al Sagyro rajone pakelės bomba buvo detonuota pro šalį važiuojant autobusui, o vėliau šalimais susisprogdino mirtininkas

Šis išpuolis – vienas kruviniausių, kada nors įvykdytų Damaske – buvo surengtas rajone, kuriame yra kelis šiitų mauzoliejai, pritraukiantys maldininkų iš viso pasaulio. SOHR nurodė, kad per sprogdinimus žuvo mažiausiai 44 žmonės.

„Dar dešimtys žmonių sužeisti; kai kurių būklė sunki“, – naujienų agentūrai AFP sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas).

Valstybinės naujienų agentūros SANA pranešime sakoma, kad „dvi teroristų padėtos bombos sprogo netoli Bab al Sagyro kapinių Bab Musaloje; esama žuvusiųjų ir sužeistųjų.“

Šiitų šventovės dažnai atakuojamos sunitų ekstremistų grupuočių tiek Sirijoje, tiek kaimyniniame Irake.

Į pietus nuo Damasko esantis Sayedos Zeinab (Saidos Zeinab) mauzoliejus, pagrindinis šiitų piligrimų traukos centras Sirijoje, per jau šešerius metus šalį krečiantį pilietinį karą ne kartą buvo tapęs pražūtingų sprogdinimų taikiniu.

Sausį dviguba mirtininkų sprogdintojų ataka griežtai saugomame Damasko rajone Kafr Susoje pareikalavo 10 žmonių, tarp jų aštuonių karių, gyvybių.

Dėl šio išpuolio atsakomybę prisiėmė buvusio Sirijos „al Qaeda“ padalinys „Fateh al Sham Front“, pareiškęs, kad taikėsi į Rusijos karinius patarėjus, dirbančius su sirų kariuomene.

Vis dėlto Damaske, prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimo tvirtovėje, tokių atakų įvykdoma retai.


Šiame straipsnyje: DamaskasSirija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių