Sprogimas Rusijos saugumo būstinėje: pradėtas tyrimas dėl terorizmo

  • Teksto dydis:

Rusija trečiadienį pradėjo tyrimą dėl terorizmo, vienam 17 metų studentui susisprogdinus Federalinės saugumo tarnybos (FSB) būstinėje Archangelske ir sužeidus tris pareigūnus.

Kelios minutės prieš mirtininko sprogdintojo ataką viename anarchistų interneto forume buvo perspėta, kad ruošiamasi detonuoti bombą.

Tyrėjai šiuo metu tikrina, ar įtariamasis buvo kokių nors uždraustų organizacijų narys.

Anot pareigūnų, sprogstamasis įtaisas buvo detonuotas FSB pastate prie 9 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku.

Tyrėjų žiniomis, savižudis sprogdintojas buvo 17-metis vietos gyventojas.

Vienas pareigūnas, bendravęs su naujienų agentūra AFP su anonimiškumo sąlyga, pristatė užpuoliką kaip Michailą Žlobitskį – studentą vietos technikos mokykloje.

Ataką nagrinėjantys tyrėjai išplatino nuotrauka, kurioje matyti FSB pastate esantis įtariamasis – liesas jaunuolis su kuprine.

Pareigūnai apsupo kordonu greta FSB būstinės esančias gatves, o policininkai ir ekspertai nuodugniai ieško toje teritorijoje įkalčių.

Atakos prieš policijos ir saugumo tarnybų pareigūnus yra įprastos Rusijos neramiame Šiaurės Kaukazo regione, bet jų pasitaiko rečiau kitose šalies dalyse.

Prezidentas Vladimiras Putinas, kuris pats yra buvęs FSB pareigūnas, buvo informuotas apie sprogimą, žurnalistams sakė jo atstovas Dmitrijus Peskovas, bet atsisakė spėlioti dėl įtariamojo motyvo.

Tyrėjai pradėjo tyrimą dėl terorizmo ir neteisėto disponavimo šaudmenimis.

Pasak Rusijos tyrimų komiteto vadovo Aleksandro Bastrykino, jaunuolio motyvai turi būti nustatyti „kaip įmanoma greičiau“.

Tyrėjai atliko kratas M. Žlobitskio bute bei apklausė jo artimuosius ir draugus.

Trys FSB sužeisti darbuotojai buvo hospitalizuoti po sprogimo Archangelske, esančiame už 1 000 km į šiaurę nuo Maskvos.

„Vienas vyras yra operacinėje“, – AFP informavo vienas FSB regioninio skyriaus atstovas.

„FSB išprotėjo“

Kelios minutės prieš sprogimą viename anarchistų forume susirašinėjimo programėlėje „Telegram“ buvo perspėta, kad FSB būstinė taps „teroristinės atakos“ taikiniu.

Tos žinutės autorius, prisistatęs kaip Valerjanas Panovas, pareiškė, kad ruošiasi prisiimti atsakomybę už išpuolį.

„Priežastys yra gana aiškios“, – sakoma žinutėje.

„Nusprendžiau tai padaryti, nes FSB visiškai išprotėjo. Ji išgalvoja bylas ir kankina žmones. Tikriausiai mirsiu per sprogimą, – pridūrė jis. – Linkiu jums anarchistų komunizmo šviesos ateities.“

FSB yra pagrindinė KGB agentūros, liūdnai pagarsėjusios dėl disidentų persekiojimo sovietmečiu, įpėdinė.

Praeityje anarchistai ne kartą puolė Rusijos pareigūnus – buvo padeginėjami policijos automobiliai, o valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ būstines būdavo apmėtamos Molotovo kokteiliais.

Archangelsko srities gubernatorius Igoris Orlovas nurodė, kad vietos tarnybos mėgina nustatyti, koks buvo panaudotas sprogstamasis užtaisas.

„Padėti labai rimta“, – pareiškė jis.

„Imamės priemonių, padidinsiančių saugumą visuose viešuose ir valstybiniuose pastatuose Archangelsko srityje“, – pridūrė gubernatorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gaila jauno vaikino

Gaila jauno vaikino  portretas
Galima sakyti, žuvo veltui. Būtų bent susprogdinęs šią Putino banditų irštvą su visais jos gyventojais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių