Somalyje per kovas žuvo mažiausiai 25 kariai

  • Teksto dydis:

Somalyje per konkuruojančių Puntlando ir Galmudugo regionų pajėgų kovas Galkajo mieste praėjusį savaitgalį žuvo mažiausiai 25 kariai, pirmadienį paskelbė abiejų stovyklų vadai.

„Netekome 12 vyrų, dar daugiau kaip 10 yra sužeisti“, – sakė Puntlando vadas Jumale Jama Takaras (Džumalė Džama Takaras).

Tuo tarpu Galmudugo vadas Abdirahmanas Qoje (Abdirahmanas Kodžė) nurodė: „Mes netekome 13 karių, ir beveik 20 kitų sužeisti.“

Abu vadai dėl kovų pradėjimo kaltino vienas kitą.

Padalytame Galkajo mieste, esančiame maždaug 700 km į šiaurės rytus nuo sostinės Mogadišo, pastarosiomis savaitėmis ne kartą vyko susirėmimai, bet šio sekmadienio kovos pareikalavo daugiausiai aukų ir žymi trumpai gyvavusio taikos susitarimo tarp minėtų pusiau autonominių Somalio valstijų žlugimą.

Rugsėjo mėnesį į konfliktą buvo įtrauktos JAV: Galmudugo valdžia apkaltino Puntlandą apgaule privertus JAV pajėgas suduoti 13 gyvybių pareikalavusį aviacijos smūgį jo kariams.

Gyventojai sakė, kad šio sekmadienio susirėmimų aukų gali būti daugiau nei pripažįsta abi stovyklos ir kad tarp žuvusiųjų yra civilių.

„Prašome abiejų šalių demonstruoti santūrumą ir sustabdyti karą, – sakė vienas miesto bendruomenės vyresniųjų Mohamedas Farahas. – Vien tik vakar žuvo 35 žmonės, dar daugiau kaip 100 sužeista. Dauguma žuvusiųjų yra kovotojai, bet yra ir civilių aukų abiejose Galkajo pusėse.“

Kitas gyventojas, Bile Abdulahi (Bilė Abdulahis), sakė, kad pirmadienį nekovojama, bet mieste įtampa jaučiama. „Vietoje, dėl kurios varžomasi, tebeguli lavonai; mūšis gali prasidėti bet kurią akimirką“, – sakė jis.

Somalyje tęsiasi naujo parlamento, aukštųjų rūmų ir prezidento rinkimų procesas; valdžią renka ribota asmenų grupė, kurią sudaro 14 tūkst. delegatų iš visų regioninių valstijų, tarp kurių yra ir Galmudugas bei Puntlandas.

Politinė įtampa vis labiau kyla, didėjant grėsmei iš „al Shabaab“ (al Šabaab) kovotojų, siejamų su „al Qaeda“, kai vyksta antrasis atidėtų, dar rugpjūtį turėjusių įvykti rinkimų ratas.


Šiame straipsnyje: Somaliskovosžuvo žmonės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių