Slovakijos policija pradėjo tyrimą dėl žurnalisto ir jo sužadėtinės nužudymo

  • Teksto dydis:

Slovakijos policija pirmadienį pradėjo tyrimą dėl iškilaus žurnalisto, rengusio straipsnius apie mokestinio sukčiavimo atvejus, bei jo sužadėtinės nužudymo, sukrėtusio šią nedidelę euro zonos valstybę.

27 metų Jano Kuciako ir jo bendraamžės sužadėtinės Martinos Kusnirovos kūnai buvo aptikti sekmadienį vakare poros namuose Velka Mačos mieste, esančiame už 65 km į rytus nuo sostinės Bratislavos.

Žurnalistas dirbo naujienų portale Aktualne.sk, priklausančiame Vokietijos žiniasklaidos milžinei „Axel Springer“ ir Šveicarijos žiniasklaidos grupei „Ringier“.

Policijos vadovas Tiboras Gašparas žiniasklaidai sakė, kad  šis nusikaltimas „veikiausiai susijęs su žurnalisto tiriamąja veikla“.

Kuciakas mirė nuo šautinės žaizdos krūtinėje, o jo draugei buvo šauta į galvą.

Kairiojo sparno premjeras Robertas Fico (Robertas Ficas) paskelbė, kad vyriausybė skirs milijono eurų atlygį už informaciją, padėsiančią sučiupti žudikus.

„Jei pasitvirtins, kad tiriamosios žurnalistikos atstovo Jano Kuciako mirtis iš tiesų susijusi su jo žurnalistine veikla, tai bus beprecedentė ataka prieš žiniasklaidos laisvę ir demokratiją Slovakijoje“, – sakė premjeras.

„Įspėjimas“

Policija kūnus aptiko po to, kai į pareigūnus kreipėsi šeimos nariai, kuriems kelias dienas nepavyko susisiekti su pora.

Pranešama, kad aplink žurnalisto ir jo sužadėtinės kūnus buvo išdėlioti šoviniai. Dienraštis „Pravda“ rašo, kad vaizdas nusikaltimo vietoje, kurį išvydo policijos pareigūnai, buvo panašus į „perspėjimą“.

Bratislavoje dirbantis žurnalistas Tomas Nicholsonas (Tomas Nikolsonas) žiniasklaidai sakė, kad J. Kuciakas rengė straipsnį apie italų mafijos iš Rytų Slovakijos sukčiavimą, kai neteisėtai pasisavinamos Europos Sąjungos struktūrinės paramos fondų lėšos.

Žurnalisto ir jo draugės nužudymą pasmerkė Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani (Antonijus Tajanis), Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris), įvairios tarptautinės organizacijos.

J.-C. Junckeris išreiškė pasipiktinimą tokiu „niekingu aktu“ ir pabrėžė, kad „nei Europoje, nei jokioje kitoje demokratinėje valstybėje nėra vietos žurnalistų žudymui ar persekiojimui“, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Europos Komisijos atstovas spaudai Margaritis Schinas.

„ES negali toleruoti to, kad žurnalistas nužudomas už tai, kad darė savo darbą“, – tviteryje parašė A. Tajani.

Grasinimai

Žiniasklaidos darbuotojų teisių organizacija „Žurnalistai be sienų“ (Reporters Sans Frontieres, RSF) taip pat pasmerkė nužudymą ir sakė, jog J. Kuciakui ir jo šeimai neseniai buvo grasinta.

RSF pažymėjo, jog J. Kuciakas yra jau penktasis per dešimtmetį Europos Sąjungoje nužudytas žurnalistas.

„Reikalaujame tyrimo, kuris atskleistų tikslias šio nusikaltimo aplinkybes, ypač žinant, kad J. Kuciakas ir jo artimieji pastaraisiais mėnesiais buvo sulaukę grasinimų“, – rašoma Pauline Ades-Mevel (Polin Ades-Mevel), vadovaujančios RSF biurui Balkanuose, pareiškime.

RSF sudarytame praėjusių metų pasauliniame žiniasklaidos laisvės indekse Slovakija užėmė 17 vietą – penkiomis vietomis žemiau nei ankstesniais metais.

Kuciakas daugiausiai dėmesio skyrė tyrimams, susijusiems su vengimu mokėti mokesčius ir sukčiavimu.

Paskutinis jo straipsnis buvo apie verslininką Marianą Kočnerą, dirbantį su nekilnojamuoju turtu.

Pernai Nacionalinė kriminalinė agentūra (NAKA) nutraukė M. Kočnero atžvilgiu pradėtą tyrimą dėl mokestinio sukčiavimo, kuris buvo pradėtas, kai verslininkas esą pateikė prašymą grąžinti jam 8,19 mln. eurų mokesčių.

Ne kartą žurnalistams grasinęs M. Kočneras pernai pažadėjo sukurti tinklalapį, kuriame būtų skelbiama informacija apie žurnalistų asmeninį gyvenimą, rašo dienraštis SME.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių