Skelbiamas tarptautinis konkursas dėl naujos Paryžiaus Dievo Motinos katedros smailės

  • Teksto dydis:

Prancūzija pakvies viso pasaulio architektus teikti dizaino projektus dėl Paryžiaus Dievo Motinos katedros smailės, sunaikintos per didžiulį gaisrą, atstatymo, trečiadienį paskelbė ministras pirmininkas Edouard'as Philippe'as (Eduaras Filipas).

Šio užmojo tikslas – „suteikti Dievo Motinos katedrai naują smailę, adaptuotą prie mūsų laikotarpio technikos ir iššūkių“, – žurnalistams pareiškė E. Philippe'as.

Ankstesnę dieną Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pažadėjo per penkerius metus „dar gražiau“ atstatyti katedrą.

Tūkstančiai paryžiečių ir turistų pirmadienį apimti siaubo stebėjo, kaip beveik tūkstantmetį Prancūzijos sostinę simbolizavusį monumentą apėmė liepsnos, prarijusios smailę ir didelę dalį stogo.

Kai tik gaisrininkai suvaldė liepsnas pasigirdo pažadų aukoti pinigus katedrai atstatyti.

Vos per parą pažadėtų lėšų suma viršijo 800 mln. eurų, prancūzų magnatams ir korporacijoms besistengiant parodyti savo dosnumą.

Ginčas dėl mokesčių lengvatų

Vis dėlto šie pažadai Prancūzijoje sulaukė tam tikros kritikos, kai kuriems kairuoliškų pažiūrų politikams pareiškus, kad turtingiausi visuomenės nariai prie šalies kultūros paveldo apsaugos geriausiai prisidėtų sąžiningai mokėdami visus mokesčius arba padėdami nepasiturinčiųjų „žmogiškai katedrai“.

Kontroversiją sukėlė ir aukoms taikomos didžiulės mokestinės lengvatos, taigi, milijardierius Francois-Henri Pinault (Fransua Anri Pino), vadovaujantis prabangos prekių grupei „Kering“, paskelbė neketinantis susigrąžinti dalies mokesčių.

„Aukojant Paryžiaus Dievo Motinos katedrai nebus pasinaudota mokestinėmis lengvatomis. Iš tikrųjų, Pinault šeima mano, kad negali būti ir kalbos, kad Prancūzijos mokesčių mokėtojams būtų užkrauta našta“, – sakoma antradienio naktį 100 mln. eurų paaukoti pažadėjusio H. Pinault pareiškime.

Milijardierius Bernard'as Arnault (Bernaras Arno) ir jo prabangos prekių konglomeratas LVMH, naftos kompanija „Total“ ir kosmetikos milžinė „L'Oreal“ taip pat pažadėjo skirti ne mažiau kaip 100 mln. eurų, o JAV technologijų milžinė „Apple“ pareiškė irgi paaukosianti neįvardytą sumą.

Prancūzų bendrovės aukodamos lėšas paveldo apsaugai turi galimybę sugrąžinti 60 proc. mokesčių.

Vyriausybė trečiadienį informavo, kad šis skaičius nesikeis, bet padidino mokesčių lengvatos tarifą aukojant Dievo Motinai katedrai iki 75 procentų. Didesnėms privačių asmenų aukoms taikomas įprastas 66 proc. lengvatinis tarifas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baznycia

 baznycia portretas
senai nukrypo, nuo 'krikscionisku' vertybiu, net kojas musulmonams buciuoja,o pagonis zude,beda … .

Nemyli

Nemyli  portretas
Nemyli dievas tu sventoviu vienur trenke zainas keturis zmonis suzeide kai rinko paskutini popieziu zaibas i katedra trenke nori nubaust dievas tuos vaiku prievsrtautojus ar ka katedra sudege o kur draudimas kodel nieko apie ji negirdeti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių