Skelbiama, kas suorganizavo Rusijoje pykčio bangą sukėlusį apsikeitimą belaisviais

  • Teksto dydis:

Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius, kuriam dėl artimų ryšių su Kremliumi taikomos Vakarų sankcijos, dalyvavo paskutiniame Ukrainos-Rusijos apsikeitime belaisviais, rašo „The Daily Telegraph“ ir „Mirror“.

Rusijos pusė paleido Mariupolio „Azovstal“ gamyklos gynėjus, įskaitant anksčiau myriop nuteistus britų savanorius, ir „Azov“ pulko vadovybę, o mainais gavo Rusijos karius ir Viktorą Medvečiuką.

Didžiosios Britanijos žiniasklaida rašo, kad Romanas Abramovičius lydėjo paleistus kalinius lėktuvu pakeliui iš Rusijos į Saudo Arabiją. Jis davė jiems „iPhone“ telefoną ir su jais aptarinėjo futbolą. Britų kariai ne iš karto atpažino R. Abramovičių, nors jis Jungtinėje Karalystėje yra neblogai žinomas.

Vienas iš britų karių, Johnas Hardingas, pranešė: „Su mumis skridęs R. Abramovičiaus padėjėjas sakė, kad Romanas suvaidino pagrindinį vaidmenį mūsų sugrįžimui“.

Romanas suvaidino pagrindinį vaidmenį mūsų sugrįžimui.

Donecke mirties bausme nuteistas Aidenas Aslinas ir kiti britų kariai kartu su J. Harlingu parskrido namo. Žiniasklaidoje teigiama, kad R. Abramovičius ir anksčiau yra atlikęs tarpininko vaidmenį. Pavyzdžiui, jis padėjo organizuoti taikos derybas Stambule kovo mėnesį.

Apie mainus sužinota rugsėjo 22-osios naktį. Rusija Kyjivui perdavė 215 Ukrainos karių, įskaitant Mariupolio gamyklos „Azovstal“ gynėjus ir „Azovo“ pulko vadovybę. Anksčiau juos Maskva ketino nuteisti kaip „nacių nusikaltėlius“. Už juos Rusija gavo 55 kalinius ir asmeninį Vladimiro Putino draugą V. Medvedčuką.

Anot Ukrainos Prezidentūros vadovo Andrijaus Jermako, V. Medvečiukas Ukrainai nebebuvo naudingas: „200 savo herojų iškeitėme į Medvedčiuką, kuris tyrimui jau davė visus įmanomus parodymus“.

„Azov“ karių paleidimas Rusijoje sukėlė nemenką šurmulį. Anksčiau būtent jie buvo pristatomi kaip pagrindiniai Ukrainos „naciai“ ir visi kalbėjo, kad juos būtina teisti, nes V. Putinas paskelbė „denacifikaciją“. Vietoje to „Azov“ kariai buvo paleisti. Tuo tarpu mirties bausme nuteisti britai irgi buvo paleisti, taip tarsi parodant, kad apsišaukėliškų respublikų teismai mažai ką reiškia. Galiausiai, rusus turėtų pykdyti ir tai, kad Rusija gavo tik 55 belaisvius. 


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeapsikeitimas belaisviaisRusijaRomanas Abramovičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių