Sirijos sukilėliai stabdo taikos derybas

  • Teksto dydis:

Apie dešimt Sirijos sukilėlių grupuočių pirmadienį pareiškė boikotuosiančios taikos derybas, planuojamas surengti šį mėnesį Kazachstano sostinėje Astanoje, nes Damaskas pažeidė keturias dienas trunkančių paliaubų susitarimą.

„Kadangi pažeidimai nesiliauja, sukilėlių judėjimai praneša stabdantys visas diskusijas, susijusias su derybomis Astanoje“, – sakoma bendrame pranešime, kuriame kalbama apie sausio pabaigoje planuotas Rusijos, Turkijos ir Irano organizuojamas derybas.

Maskva Sirijos konflikte palaiko Damasko režimą, o Turkija ir Iranas – sukilėlius.

Sukilėliai nurodė „besilaikantys paliaubų visoje Sirijoje, tačiau režimas ir jo sąjungininkai nenutraukė ugnies, pradėjo šiurkščiai ir dažnai jas pažeidinėti, ypač (sukilėlių kontroliuojamuose) Barados slėnio ir Rytų Gutos regionuose“ šalia Damasko.

„Nors keletą kartų buvo užduota klausimų režimo šalininkei Rusijai, tie pažeidimai tęsiasi ir kelia grėsmę šimtų tūkstančių žmonių gyvybei“, – sakoma pranešime.

Bombarduoja kasdien

Pastarąsias dvi savaites, dar prieš įsigaliojant visuotinėms paliauboms, kurios buvo pasiektos tarpininkaujant Ankarai ir Maskvai, ir prieš numatant taikos derybas Astanoje, Sirijos oro pajėgos beveik kasdien bombarduoja Barados slėnį, esantį už maždaug 15 km nuo Damasko.

Prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimas bando perimti šio regiono kontrolę, kuris yra pagrindinis geriamojo vandens šaltinis keturiems milijonams sostinės ir jos apylinkių gyventojų.

Pirmadienį Sirijos kariuomenė su Libaniečių šiitų judėjimų „Hezbollah“ priartėjo prie Ain al Fidžos, tiekiančios vandenį visam regionui, pakraščio, nurodė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Bet koks (priartėjimas) sausumoje prieštarauja (paliaubų) susitarimui ir jei viskas negrįš į ankstesnę padėtį, susitarimas bus laikomas negaliojančiu“, – sakoma sukilėlių pranešime.

Ketvirtadienio vidurnaktį įsigaliojusios paliaubos yra naujausias ugnies nutraukimo susitarimas per beveik šešerius metus trunkantį karą, pareikalavusį daugiau kaip 310 tūkst. žmonių gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
ką vėl eis galvų piaustyt,bijau,kad jiems nedaug liko,nes tik lietuvos nusikaltėliams galvažudžiai yra sukilėliai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių