Sirijoje 2017-aisiais užregistruota 68 tūkst. žuvusiųjų

  • Teksto dydis:

Per 2017 metus Sirijos piliečių registruose užfiksuota 68 000 žmonių žūtis, ketvirtadienį paskelbė režimą palaikantis dienraštis „al Watan“.

„Praėjusiais metais patvirtinome 68 tūkst. gyventojų žūčių, nenurodydami jų mirties pobūdžio, o šiemet – 32 000“, – sakė civilinio registro centro vadovas Ahmadas Rahalas.

Jis nepateikė jokių papildomų duomenų apie šiuos žmones – pavyzdžiui, kuriose Sirijos dalyse jie žuvo, taip pat ar jie buvo šalį tebekrečiančio karo aukos.

Ši informacija buvo paskelbta aktyvistai apkaltinus valdžios institucijas patylomis keičiant piliečių registro įrašus, kai režimo kalėjimuose laikomi kaliniai pažymimi kaip mirę asmenys. Kaip teigiama, kai kuriais atvejais registre pažymima keliais metais ankstesnė mirties data.

Žmogaus teisių gynėjai teigia, kad vyriausybiniuose kalėjimuose visoje šalyje yra laikomi dešimtys tūkstančių sirų.

Šių žmonių giminės ir advokatai sako, kad kaliniai dažnai kankinami, jiems nesuteikiama teisė į sąžiningą teismą, taip pat neleidžiama palaikyti ryšio su artimaisiais.

Kita vertus, A. Rahalas aiškino, esą civilinio registro darbuotojai negalėdavo fiksuoti žūčių dėl „trūkstamo“ langelio.

„Jei mirtį patvirtinantis dokumentas perduodamas iš bet kurios valdžios institucijos – ar ligoninės, ar kitos – tai patvirtinama nenurodant detalių, ar šie žmonės buvo dingę, ar ne“, – sakė pareigūnas.

Per pastaruosius mėnesius Sirijos žmogaus teisių tinklas užregistravo apie 400 atvejų, įskaitant ir devynių vaikų mirtis, kai civilinio registro darbuotojai artimiesiems nurodydavo, jog jų sulaikytas giminaitis mirė.

Gali būti ir daugiau tokių atvejų, bet duomenų apie juos dar nesurinkta.

Žmogaus teisių grupė teigia, kad apie 80 tūkst. žmonių tebėra dingę dėl vyriausybės veiksmų.

Nuo 2011 metų, kai Sirijoje prasidėjo pilietinis karas, šalyje žuvo daugiau kaip 350 tūkst., nurodo nevyriausybinė organizacija „yrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Jos duomenimis, vien pernai žuvo daugiau kaip 33 tūkst., iš jų daugiau nei 10 tūkst. civilių ir 7 tūkst. režimo pajėgų narių.

Per pirmuosius septynis šių metų mėnesius žuvo beveik 14 tūkst. žmonių, tarp jų – daugiau nei 5 000 civilių ir 7 000 karių bei režimą palaikančių grupių kovotojų.


Šiame straipsnyje: Sirijakaras Sirijoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ir kur tik tos JAV savo bombų nemėto... :///
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių