Serbai Kosove nugriovė kontroversišką sieną

  • Teksto dydis:

Etniniai serbai Kosovo šiauriniame Mitrovicos mieste sekmadienį nugriovė kontroversišką sieną, kuri, pasak kritikų, pagilino etninį susiskaldymą šiame neramiame regione.

Serbų dominuojamo šiaurinio miesto sektoriaus meras Goranas Rakičius tvirtino, kad praėjusį mėnesį pastatyta užtvara saugos naują pėsčiųjų zoną šalia tilto per Ibaro upę. Šis tiltas jungia šiaurinį miesto sektorių su pietine zona, kur gyventojų daugumą sudaro etniniai albanai.

Tačiau dviejų metrų aukščio ir maždaug 100 metrų ilgio betono siena greitai įgijo politinį atspalvį, o Kosovo valdžia Prištinoje paragino ją išardyti.

Sekmadienį darbininkų brigada su dviem buldozeriais per tris valandas nugriovė sieną, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) pasveikino šį žingsnį, pavadinusi jį „konstruktyviu“. Ji taip pat sakė, kad abiejų padalyto miesto sektorių lyderiai „demonstruoja drąsą ir viziją, griaudami sienas ir sutelkdami dėmesį į tiltų tiesimą“.

Šis žingsnis yra pirmas įrodymas, kad po daug savaičių tvyrojusios įtampos santykiai tarp Kosovo ir jo šiaurinės kaimynės Serbijos pamažu gerėja. Jis žengtas po praėjusį mėnesį Briuselyje įvykusių abiejų šalių derybų, kurioms tarpininkauja ES. 

Santykiai tarp Prištinos ir Belgrado buvo paaštrėję labiausiai nuo 2011-ųjų, kai šios dvi Balkanų šalys pradėjo derybas praėjus trejiems metams po to, kai Kosovas vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos.

Praėjusį mėnesį Belgradas pasiuntė Kosovo kryptimi traukinį, nudažytą Serbijos vėliavos spalvomis ir papuoštą užrašu įvairiomis kalbomis „Kosovas yra Serbija“.

Priština tai pavadino provokacija, o traukinys buvo sustabdytas nekirtęs sienos, nes, pasak Serbijos vyriausybės vadovo Aleksandro Vučičiaus, būgštauta, kad jis gali būti užpultas.  

Kosovo etninių albanų daugumos narius taip pat papiktino buvusio šalies premjero Ramusho Haradinajaus (Ramušo Haradinajaus) areštas Prancūzijoje šių metų sausį. Jis buvo sulaikytas pagal tarptautinį arešto orderį, išduotą Serbijos, norinčios jį teisti už karo nusikaltimus per praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio konfliktą.

Kosovo etninių albanų sukilėliai su Serbijos pajėgomis kovėsi 1998-1999 metais.

Kosovas 2008 metais vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, tačiau Belgradas atsisako pripažinti jo suverenitetą. 

E.Mogherini įspėjo abi šalis, kad jos turi normalizuoti dvišalius santykius, jei nori glaudesnių santykių su ES.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių