Saudo Arabijoje suimta virtinė princų ir buvusių ministrų

  • Teksto dydis:

Neseniai įkurta Saudo Arabijos kovos su korupcija komisija šeštadienį suėmė 10 princų ir dešimtis buvusių vyriausybės ministrų, pranešė televizija „Al Arabiya“, remdamasi neįvardytais šaltiniais.

Ši areštų banga buvo surengta praėjus nedaug laiko po komisijos, vadovaujamos įtakingo sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo bin Salamano), įsteigimo pagal karališkąjį įsaką.

„Saudo Arabijoje – 10 princų ir dešimčių buvusių ministrų areštai“, – sakoma „Al Arabiya“ tviterio žinutėje.

Vienas bendrovės „King Holding Company“ aukšto rango darbuotojas sakė naujienų agentūrai AP, kad tarp suimtųjų yra jos valdybos pirmininkas milijardierius princas Al Waleedas bin Talalas (Validas Bin Talalas).

Princas Al Waleedas yra vienas turtingiausių žmonių Vidurio Rytuose – jis yra investavęs į bendroves „Twitter“, „Apple“, Ruperto Murdocho (Ruperto Merdoko) žiniasaklaidos imperiją „News Corporation“, investicinį banką „Citigroup“, viešbučių tinklą „Four Seasons“. Be to, neseniai jis investavo į pavežėjimo paslaugas teikiančią kompaniją „Lyft“.

Jis taip pat yra žinomas kaip vienas aktyviausiai pasisakančių Saudo Arabijos karališkosios šeimos narių ir seniai palaiko siūlymus užtikrinti karalystės moterims didesnes teises.

Vyriausybė iki šiol tepaskelbė, kad pradėtas antikorupcinis tyrimas, bet nepatvirtino pranešimų apie areštus.

32 metų Mohammedas bin Salmanas, dažnai vadinamas tiesiog MBS, gali tapti pirmuoju iš „tūkstantmečių sandūros vaikų“, užimsiančius sostą šalyje, kur šiuo metu pusė gyventojų yra jaunesni kaip 25 metų. Vis dėlto neaišku, kada jis galėtų perimti karalystės vairą.

Princas Mohammadas jau dabar kai kurių laikomas faktiniu šalies valdytoju – jis kontroliuoja visus svarbiausius vyriausybės svertus, pradedant gynyba, baigiant ekonomika. Manoma, kad jis nusiteikęs numalšinti bet kokį nepaklusnumą šalies viduje prieš oficialiai perimdamas valdžią iš savo 81 metų tėvo, karaliaus Salmano.

Rugsėjį tarnybos suėmė daugiau kaip dvi dešimtis žmonių, tarp kurių esama įtakingų dvasininkų. Aktyvistai šią areštų banką pasmerkė kaip koordinuotą susidorojimą.

Analitikai sakė, kad daugelis iš tų suimtųjų nepritarė princo Mohammedo agresyviai užsienio politikai, įskaitant Persijos įlankos kaimyno Kataro blokadą, taip pat kai kurioms drąsioms vidaus politikos reformoms, įskaitant valstybinių objektų privatizaciją ir subsidijų mažinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vycka

vycka portretas
o kada lietuvoj taip bus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių