Saliamono Salas supurtė 7,7 balo stiprumo žemės drebėjimas

  • Teksto dydis:

Ramiajame vandenyne kelioms saloms, tarp kurių minimi ir Havajai, skelbtas cunamio pavojus atšauktas penktadienį, praėjus kelioms valandoms nuo galingo, 7,7 balo stiprumo žemės drebėjimo, smogusio netoli Saliamono Salų; mat, paaiškėjo, kad didesnės cunamio grėsmės nėra.

Vis dėlto Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras nurodė, kad palei Saliamono Salų pakrantes galimos bangos iki 3 metrų aukščio, o mažesnės cunamio bangos gali pasiekti ir Papua Naująją Gvinėją.

Jau gauta pranešimų, kad kai kur Saliamono Salose dingo elektra, bet apie didesnius nuostolius ar sužeidimus, patirtus dėl žemės drebėjimo, nepranešama.

Kirakyros policijos nuovados pareigūnas Donaldas Tehimae (Donaldas Tehimajė) sakė, kad nuostoliai daugiausia yra paviršutiniški.

„Kai kurie pastatai apgadinti, bet nė vienas žmogus nenukentėjo, – sakė jis. – Nuovados sandėliuke buvę daugybę dokumentų atsidūrė ant grindų“.

JAV geologijos tarnyba (USGS) nurodė, kad apie 4 val. 38 min. penktadienį vietos (19 val. 38 min. ketvirtadienį, Lietuvos) laiku pasireiškusių smūgių židinys buvo už 200 km į pietvakarius vakarus nuo Honiaros, Saliamono Salų sostinės. Epicentras buvo gana negiliai – apie 48 km nuo paviršiaus. Gilesni žemės drebėjimai paprastai pridaro mažiau nuostolių paviršiuje.

Anksčiau USGS pranešė, kad židinys buvo už 68 km į vakarus nuo Kirakyros, vienos Saliamono Salų provincijos sostinės, 48 km gylyje.

Saliamono salos yra vadinamojo geologiškai aktyvaus Ugnies žiedo zonoje.

2013 metais šias salas nuniokojo cunamis, sukeltas 8,0 balo žemės drebėjimo; anuomet žuvo mažiausiai 10 žmonių, tūkstančiai gyventojų tapo benamiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių