Nervus paralyžiuojanti medžiaga buvo paslėpta S. Skripalio dukters lagamine?

Praėjus dviem savaitėms po pasikėsinimo į buvusį rusų šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukterį, aiškėja vis daugiau detalių, kaip nusikaltimas galėjo būti įvykdytas, skelbia agentūra „Reuters“.

Britų laikraštis „The Telegraph“ penktadienį rašo, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga, kuria buvo apnuodytos aukos, buvo paslėpta S. Skripalio dukters Julijos lagamine prieš šiai išvykstant iš Maskvos. Žinybos spėja, kad ja galėjo būti impregnuotas kažkoks drabužis, kosmetikos priemonė ar dovana. Abi aukos galimai buvo paveiktos medžiagos S. Skripalio namuose Pietų Anglijos Solsberio mieste, rašo laikraštis, remdamasis neįvardytais šaltiniais.

Policijos duomenimis, Julija Skripal kovo 3 dieną iš Rusijos atskrido į Londoną. Kitą dieną 33-ejų moteris ir jos 66 metų tėvas buvo rasti be sąmonės ant suolelio prie prekybos centro Solsberyje. Nuo tada jie gydomi ligoninėje, jų būklė yra kritiška.

Londono duomenimis, tėvas ir dukra buvo apnuodyti „Novičiok“ grupės medžiaga, kuri buvo sukurta sovietų kariškių.

S. Lavrovas: mes viską pateikėme britams

Maskva pateikė britams visa, ką buvo įmanoma pateikti „dėl Skripalio bylos“, ir tikisi, kad apnuodytam buvusiam rusų šnipui ir jo dukteriai pasveikus įvykis bus geriau nušviestas, penktadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Iš principo kalbėti apie dabartinę situaciją jau kažkaip net nejauku. Man atrodo, mes viską pateikėme. Mes absoliučiai oficialiai paprašėme Didžiosios Britanijos tų veiksmų, kurių ji turi imtis pagal Cheminio ginklo draudimo konvenciją. Reakciją jūs matote“, – spaudos konferencijoje Kazachstano sostinėje Astanoje sakė S. Lavrovas.

Rusijos užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad „absoliučiai ignoruojamas“ Rusijos klausimas dėl to, kodėl nepalaukus, „kai, tikiuosi, labai tikiuosi, pasitaisys nukentėjusysis ir jo duktė, kuri, beje, yra Rusijos pilietė“.

S. Lavrovas priminė, kad Rusijai taip pat „nieko nepranešė apie Gluškovo mirtį, nors privalo pranešti“.

Praėjusią savaitę britų policija paskelbė, kad kovo 4 dieną prie vieno prekybos centro Solsberyje Anglijos pietvakariuose susmukę ant suoliuko buvo rasti du smarkiai apsinuodiję žmonės. Vėliau Britanijos žiniasklaida paskelbė, kad tai britams šnipinėjęs buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) pareiškė, jog „labai tikėtina“, kad už buvusio dvigubo agento apnuodijimą atsakinga Maskva. Trečiadienį ji paskelbė, kad Londonas nusprendė išsiųsti iš šalies 23 rusų diplomatus, jos žodžiais, dirbančius žvalgybai.

Apie buvusio oro bendrovės „Aeroflot“ generalinio direktoriaus pavaduotojo ir Boriso Berezovskio bendražygio Nikolajaus Gluškovo, kurį Rusija kaltina grobstymu, mirtį Londone kovo 12-ąją agentūrai „Interfax“ kitą dieną pranešė jo advokatas.

Trečiadieni šaltinis iš jo aplinkos „Interfax“ sakė, kad jis mirė uždusęs.

„Gluškovas mirė uždusęs, šiuo metu pagrindinė versija – savižudybė; kriminalinė versija nenagrinėjama. Paskirta ekspertizė, kuri nustatys, kaip jis užduso“, – sakė šaltinis, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Jis paaiškino, kad N. Gluškovas ilgą laiką kentė nuo depresijos dėl teismų nulemto finansinės padėties pablogėjimo ir „jau anksčiau bandė nusižudyti“.

Šaltinis pabrėžė, kad tyrėjai N. Gluškovo mirties nesieja su S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimu.

Britų policija anksčiau taip pat sakė, kad nėra pagrindo sieti N. Gluškovo mirtį su incidentu Solsberyje. 

Rusija iškėlė bylas

Rusijos tyrėjai penktadienį iškėlė baudžiamąją bylą dėl „kėsinimosi nužudyti Juliją Skripal Britanijoje“; ji kartu savo tėvu tapo poveikio nervus paralyžiuojančia medžiaga auka.

Iškelta taip pat dar viena byla – dėl Boriso Berezovskio bendražygio Nikolajaus Gluškovo, kurį Rusija kaltina grobstymu, mirties Londone, kur jam buvo suteiktas politinis prieglobstis.

Rusijos Tyrimų komitetas, atsiskaitantis tiesiogiai prezidentui Vladimirui Putinui, tas bylas iškėlė „dėl fakto apie tyčinį Rusijos pilietės J. Skripal nužudymą pavojingu visuomenei būdu Solsberio teritorijoje, taip pat dėl Rusijos piliečio Nikolajaus Gluškovo nužudymo Londone“, sakė šio komiteto atstovė Svetlana Petrenko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MANAU

MANAU portretas
KAD TAI KONTROBANDA.ISLAMISTAI BŪTU DAUG BABKIŲ SUMOKĖJA,O ČIA ŠAST IR NEPAVYKO.PAS JANKIUS TILTAS NAUJAS NUGRIUVO,JUK AIŠKU,KAD RUSAI KALTI.O JAI LIETUVIŠKAM POLITIKUI VIDURIUS PALEIDO,SANKCIJOS RUSIJAI.

...

... portretas
"Britų laikraštis „The Telegraph“ penktadienį rašo, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga, kuria buvo apnuodytos aukos, buvo paslėpta S. Skripalio dukters Julijos lagamine prieš šiai išvykstant iš Maskvos" - GAL komponentai ir buvo paslėpti lagamine (o kas juos ten paslėpė, ar ne patys buvę agentai?), aišku tik kad jokių 'mirkymų' nebuvo - per pavojinga turint konkretaus nužudymo tikslus. O kaip ten paskui buvo... gal tiesiog tą 'kokteilį' kažkam tie buvę agentai ant suolelio ruošė (juk namuose - per daug pavojinga), bet... kažkas nepavyko... gal koks vaikas stumtelėjo ar dar kas dėmesį nuo veiksmo atitraukė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių